На початку червня управління координаційного органу у справах біженців Греції повідомило, що в країні перебувають 57 458 мігрантів. І це за того, що населення Греції становить 10 772 967 чоловік. Якщо зіставити чисельність корінних мешканців з кількістю біженців, то можна із упевненістю говорити, що острівна держава випереджає всіх партнерів ЄС за гостинністю. Але греків такі рекорди не радують, а лише засмучують. Адже мігрантів треба десь розміщати, чимось годувати й лікувати, забезпечувати хоча б кишеньковими грошима, щоб вони не грабували людей і не крали їжу та воду в магазинах.

 

Зараз для біженців створено 39 центрів з тимчасового розміщення. Грецька газета «Прото Тема» цього тижня опублікувала закриті дані Генерального штабу Національної оборони Греції, згідно з якими в країні плановано побудувати принаймні ще 40 таборів для тих, хто тікає від воєнних дій і злиднів. Греки вже побоюються, що їхня країна перетвориться на постійний притулок для незваних гостей.


Вони вже є скрізь. Майже щодня в місцях компактного проживання біженців виникають конфлікти з бійками та скандалами. Вони обвинувачують грецьку владу в тому, що та не може створити для них людські умови для проживання. Греки й міжнародні добровольці часто проявляють більше турботи про біженців, ніж владні структури. Вони приносять у табори харчі й воду для дітей, ліки та медикаменти, приводять знайомих лікарів, які надають мігрантам медичну допомогу.


Греція однією з перших, не враховуючи Туреччину, зіткнулася із проблемою біженців. І греки знають, що без підтримки ООН і ЄС одній країні, навіть заможній, з нею впоратися неможливо.