Учора у Верховній Раді підписали Лист про наміри між українським парламентом, представництвом Європейського Союзу і Програмою розвитку ООН в нашій країні.

Цим документом започатковано новий проект ЄС/ПРООН «Рада за Європу», який спрямований на удосконалення парламентських процедур, приведення українського законодавства до європейських стандартів та підвищення прозорості роботи і покращення діалогу з суспільством.

«Ця програма є для нас дуже важливою. Верховна Рада навіть у найважчі часи була тим майданчиком, який виводив країну з кризи. Вона має посідати передові позиції також і в процесі реформування», — наголосив глава парламенту Андрій Парубій, який підписав документ від імені Верховної Ради.

Він зауважив, що зміни в Україні відбуваються у різних напрямах, у тому числі здійснюється вдосконалення роботи Верховної Ради. «Реформи йдуть не так швидко, як усі хотіли, але вони відбуваються у напрямі європейської інтеграції», — сказав глава парламенту.

Андрій Парубій наголосив, що між Верховною Радою та урядом є великий потенціал.

«Український парламент може долати виклики, які стоять перед ним і перед державою, і демонструє свою здатність до конструктивної роботи. Ми сповнені сил і оптимізму. Нинішнє скликання Верховної Ради спроможне повною мірою продемонструвати потужний потенціал», — наголосив Андрій Парубій.

У свою чергу представник ЄС в Україні, Посол Ян Томбінські привітав Верховну Раду з ухваленням документа, що особливо важливо напередодні річниці Конституції.

«Разом з Європейським Парламентом та ООН ми розробили 52 рекомендації стосовно внутрішніх змін Верховної Ради. Ця «дорожня карта» є важливим елементом у спостереженні за перебігом реформ та за їх оцінкою. Проект «Рада за Європу» дасть змогу перетворити парламент на відкритий та прозорий орган з високим рівнем довіри до інституції, яка здатна швидко реагувати на запити громадян та адаптуватися до сучасних реалій», — сказав він.

Представник Програми розвитку ООН в Україні Ніл Вокер зазначив, що програма складатиметься з трьох компонентів. Перший стосується вдосконалення процесу прийняття законів, другий напрям — реформування секретаріату Верховної Ради та підвищення її інституційної спроможності, третій — відкритість і прозорість законодавчого органу в його відносинах із суспільством.

 

 

Посол ЄС в Україні Ян Томбінські, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, посол ООН в Україні Ніл Вокер.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.