Учора Голова Верховної Ради Андрій Парубій зустрівся із Державним секретарем Святого Престолу Кардиналом П’єтром Пароліном (на знімку) та делегацією з Ватикану. 

Під час зустрічі обговорювали проблеми воєнного конфлікту на сході України та роль церкви у припиненні насильства. Глава українського парламенту висловив подяку Святому Престолу та особисто Папі Римському Франциску за підтримку та увагу, які постійно відчуває Україна, і за гуманітарні ініціативи. 24 квітня Ватикан оголосив збір коштів для допомоги Україні, постраждалим від воєнного конфлікту на Донбасі. А в Запоріжжі днями створено комітет, який відповідатиме за папську допомогу вимушеним переселенцям. Ця ініціатива Понтифіка, відзначив А. Парубій, є надзвичайно важливою, адже голосно нагадує світові про ті страшні події, які відбуваються на сході України. А заклопотаний світ не завжди чує наш голос, зазначив Голова Верховної Ради. Адже багато хто у Європі нині думає, що в Україні припинилися бойові дії, тоді як дії агресора, російських окупантів активізувалися за останній місяць, і ми майже щодня ховаємо наших побратимів, котрі захищали українську державу. «Тому голос церкви і її заклик до припинення насильства є дуже важливим», — наголосив Андрій Парубій.

Вітаючи позицію Святого Престолу щодо визнання незаконною анексії Криму, Голова Верховної Ради висловив думку, що було б правильно, щоб світ визнав російську агресію і закликав Російську Федерацію до припинення війни та агресії на сході України. «Якщо ми чітко не вкажемо, хто є агресором, його буде важко зупинити», — сказав Андрій Парубій.

У свою чергу Кардинал П’єтро Паролін висловив стурбованість, що конфлікт на сході України може не лише поширитися на всю країну, а й набути світового масштабу. Тому, на його погляд, церкви можуть і повинні зробити свій внесок через екуменістичний діалог між конфесіями до примирення. Державний секретар Святого Престолу розповів, що він та делегація Ватикану мали зустрічі у Запоріжжі з переселенцями з Донбасу. «Всі були зворушені тим стражданням, яке там побачили і почули, — сказав Кардинал, — відзначивши, що і Папу Франциска особливо вразила ця війна і він у багатьох промовах говорив про Україну і закликав усі церкви Європи висловити солідарність з українським народом. «Треба зробити все можливе, щоб світ і Європа не забулися про Україну, про події на Донбасі, і Святий Престол і надалі голосно про це говоритиме», — зазначив П’єтро Паролін.

Голова Верховної Ради підтримав думку Кардинала П. Пароліна про те, що конфлікт в Україні має загрозу стати ширшим. «Бо якщо Україна не втримається проти агресора, російські танки можуть опинитися будь-де», — застеріг Андрій Парубій, відзначивши, що Путін перекреслив усі принципи міжнародного права, і це дуже небезпечний прецедент, про що свідчить досвід Другої світової війни. Глава українського парламенту наголосив, що ми повинні всі об’єднатися, щоб зупинити агресора, не дати агресії розростися: «Всі люди доброї волі повинні об’єднатися в молитві та спільними зусиллями зупинити цю агресію».

ДОВІДКОВО

В Україні офіційно зареєстровано майже 1,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.