Першому Центру допомоги учасникам АТО при Дніпропетровській ОДА виповнився рік

У травні минулого року група дніпровських волонтерів вирішила створити організацію, у якій бійці, що повернулися з фронту, могли б одержати підтримку та допомогу. Ідею презентували місцевій владі, знайшли розуміння й підтримку — так у Дніпрі з’явився Центр допомоги учасникам АТО при Дніпропетровській ОДА.

Минулого тижня центру виповнився рік. Що було зроблено, з якими труднощами стикаються волонтери сьогодні, розповіла на прес-конференції 14 червня координатор Наталя Шуліка.

— У травні 2015 року, коли тільки почав організовуватися центр, ми ще не розуміли, як саме він працюватиме. Але ми розуміли, що хлопці, які повернулися з АТО, не можуть реалізувати свої соціальні права, оскільки часто не знають про них. Більше того, цих прав не знали й люди, які за своїми службовими обов’язками мали б надавати їм допомогу, — зазначила Наталя Шуліка. — І ми вирішили, що центр надаватиме не тільки консультаційні послуги, а й займатиметься практичною роботою, щоб доводити запити хлопців до логічного завершення.

Ідея виявилася настільки затребуваною, що паралельно активісти почали створювати аналогічні центри у всіх 22 районах області. Дніпровський досвід високо оцінили на державному рівні. Уже в жовтні 2015 року указом Президента України аналогічні органи були створені при ОДА в усіх областях.

Запити бійців змінюються

За словами координатора, рік тому основними запитами бійців, котрі повернулися з АТО, були одержання статусу учасника бойових дій, оформлення пільг і гарантій, отримання земельних ділянок, питання лікування та реабілітації. На сьогодні питання одержання статусу УБД практично не стоїть, 90% запитів задоволено. Нагальними стали інші проблеми. Більшість хлопців, які приходять до центру, ідуть сюди насамперед за спілкуванням з такими ж, як вони. Тому нині в центрі завжди є хлопці з АТО, з якими можна обговорити проблеми.

— Сьогодні в багатьох є проблема посттравматичного синдрому. Розглянувши закордонний досвід, зокрема ізраїльський, ми ініціювали відкриття відділення на 36 ліжок при обласній лікарні ім. Мечникова. Так, це не багато, зрозуміло, що всіх ми не пропустимо, в області 15000 учасників АТО. Але це дуже необхідно, уже 300 осіб пройшли психологічне лікування, а черга розписана на місяць уперед, — каже Наталя Шуліка. — Обласна влада розуміє необхідність створення таких відділень. Тому вже найближчим часом буде відкрито центр у Кам’янському (колишній Дніпродзержинськ) на 20 ліжок. Також тривають роботи в санаторії Солоний Лиман (на околицях Новомосковська. — Авт.).

Завдяки співробітництву ОДА з консульством Литви 60 бійців з тяжкими пораненнями вже пройшли лікування в цій європейській країні, на черзі ще 60 осіб.

Працює при центрі й «психологічна» телефонна лінія. Чотири кваліфіковані психологи вже прийняли майже 1800 дзвінків.

— Це була перша в Україні така телефонна лінія й спочатку нам телефонували з усієї країни. Тепер наш досвід перейняли всі області, — розповідає активіст.

Про нову професію 

Уже за два місяці після відкриття центру постало питання про реальну соціальну реабілітацію бійців. Активісти почали опановувати новий напрям — інтеграцію вчорашніх солдатів у громадянське суспільство. Для початку організували охочим курси англійської мови й навчання роботи з комп’ютером.

— На сьогодні 109 бійців уже пройшли навчання на комп’ютерних курсах, а 62 особи продовжують навчання. Групи набираються постійно. Це починання виявилося настільки затребуваним, що сьогодні такі школи працюють не тільки в обласному центрі. Є вони в Кривому Розі й Нікополі, а найближчим часом підтягнеться Новомосковськ. Є в центрі й програма з навчання водіїв маршрутних таксі.

Родинам — особлива увага

Не забувають волонтери й про сім’ї учасників АТО. Торік 1200 дітей бійців відпочили й оздоровилися в літніх таборах і санаторіях. В області є два літні табори, де на дітей чекають цілорічно. Крім того, за підтримки обласної влади розроблено спеціальну програму для виконкомів місцевих рад — путівки в табори відпочинку можна одержати за місцем проживання.

Але, як розповіла Наталя Шуліка, найскладніша тема — це родини загиблих і зниклих безвісти.

— Таких сімей у нас в області приблизно 450. Торік за рахунок субвенцій Кабінету Міністрів було закуплено 125 квартир для родин, що перебували на той момент на квартирному обліку. Реалізувати цю програму було зовсім не просто, оскільки все довелося робити дуже швидко й практично в ручному режимі. Наш центр допоміг шести сім’ям, які жили у віддалених куточках області в жахливих умовах і навіть не знали, що таке квартирний облік. Тепер вони одержали житло в містах області, — каже волонтер.

Є в центрі програми для діточок загиблих воїнів. Багато приватних лікувальних установ міста запропонували свої послуги з кваліфікованого медичного обстеження таких малят. Їх готові прийняти медики і загального профілю, і вузьких спеціальностей. Сьогодні в центрі є сертифікати від таких лікувальних установ, їх також надають за необхідності.

Справді, результати роботи центру вражають. Крім допомоги тисячам громадян активісти й волонтери створили єдину в Україні бібліотеку для воїнів, провели музичний фестиваль «Пісні, народжені в АТО», відкрили перший у країні Музей АТО з вуличною експозицією. І зупинятися на досягнутому співробітники центру не збираються.

Дніпро.

ПРЯМА МОВА

 Валентин РЕЗНІЧЕНКО, голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації:

— Протягом року в Центр допомоги бійцям АТО звернулися 10 тисяч воїнів та їх близьких. Допомогли кожному. За рік роботи центр реалізував десятки соціальних проектів. Ми були першими в країні й сьогодні вже можемо говорити про досягнуті результати. Однак розуміємо, що попереду ще багато роботи.

 

 

Реабілітація військових — одне з основних завдань центру.

Фото надано Дніпропетровською ОДА.