Так називається виставка  фоторепортера "Голосу України" Олександра КЛИМЕНКА, яка відкрилася у польському місті Слубіце. Експозиція світлин про війну в Україні є частиною фестивалю мистецтв "Міст".

 

На знімку:

 

Посол України в Республіці Польща Андрій ДЕЩИЦЯ
та автор виставки Олександр КЛИМЕНКО (праворуч)

 

Директор Університету Колегіум Полонікум Кшиштоф ВОЙЦЕХОВСКІ,

продюсер фестивалю "Міст" відомий польський митець Януш ГЕТЬМАН,

автор виставки Олександр КЛИМЕНКО,

студент Микита КАМЄНЄВ з Росії,
який вчиться в університеті і був перекладачем на відкритті (зліва направо)

 

Міст через річку Одер, що єднає Польщу й Німеччину

 

Слубіце розташоване на березі ріки Одер, і просто перейшовши через міст, ви одразу потрапляєте з Польщі до Німеччини -- у місто Франкфурт-на-Одері, не відчуваючи жодних кордонів і перешкод.

 

Продюсер фестивалю, відомий польський митець Януш ГЕТЬМАН розповів, що ідея заходу і його назва символізують мости між народами, мости єднання, миру і взаєморозуміння, а не розбрату і війни.

 

До речі, до Другої світової війни Слубіце було частиною Німеччини, передмістям Франкфурта-на-Одері. Але в 1945-му, в результаті домовленостей Потсдамської конференції, стало польським містом. Проте для нинішнього покоління поляків і німців, які живуть на берегах Одеру, це зовсім неважливо, бо це все -- Європейський Союз без кордонів. Адже міжнародні домовленості зберігаються, і таким є світовий порядок.

 

Фундатор фестивалю філантроп Томаш КОРДЕК, відомий бізнесмен, вкладає багато своїх статків у мистецтво, зокрема і в фестиваль "Міст"...

 

Під час відкриття виставки Януш Гетьман сказав, що для них дуже важливо показати саме цю виставку, саме ці фото української війни.

 

Директор Університету Колегіум Полонікум Кшиштоф ВОЙЦЕХОВСКІ у своїй промові зазначив: багато людей у Європі розуміють, що насправді українська війна близько до кордонів ЄС.

 

На відкритті імпрези були і українські студенти, які навчаються в цьому університеті. Щоправда, не всі. Частина, звісно, побачили фото раніше. Але на відкриття прийти відмовились. Сказали, що не хочуть переживати цей біль ще раз.

 

Фотовиставка відбулася за сприяння Посольства України у Польщі. Посол Андрій ДЕЩИЦЯ докладає багато зусиль для того, щоб про нашу "неоголошену війну" дізнався світ і міжнародна спільнота.

 

Олександр КЛИМЕНКО.

Фото автора.

 

Голос України