Так називається виставка фоторепортера «Голосу України» Олександра Клименка (на знімку), яка відкрилася у польському місті Слубіце . Експозиція світлин про війну в Україні є частиною фестивалю мистецтв «Міст».

Слубіце розташоване на березі ріки Одер, і просто перейшовши через міст, ви одразу потрапляєте з Польщі до Німеччини — у місто Франкфурт-на-Одері, не відчуваючи жодних кордонів і перешкод.

Продюсер фестивалю відомий польський митець Януш Гетьман розповів, що ідея заходу і його назва символізують мости між народами, мости єднання, миру і взаєморозуміння, а не розбрату і війни.

До речі, до Другої світової війни Слубіце було частиною Німеччини, передмістям Франкфурта-на-Одері. Але в 1945-му, в результаті домовленостей Потсдамської конференції, стало польським містом. Проте для нинішнього покоління поляків і німців, які живуть на берегах Одеру, це зовсім неважливо, бо це все — Європейський Союз без кордонів. Адже міжнародні домовленості зберігаються, і таким є світовий порядок.

Фундатор фестивалю філантроп Томаш Кордек, відомий бізнесмен, вкладає багато своїх статків у мистецтво, зокрема і в фестиваль «Міст»...

Під час відкриття виставки Януш Гетьман сказав, що для них дуже важливо показати саме цю експозицію, саме ці фото української війни.

Директор Університету Колегіум Полонікум Кшиштоф Войцеховскі у своїй промові зазначив: багато людей у Європі розуміють, що насправді українська війна близько до кордонів ЄС.

На відкритті імпрези були і українські студенти, які навчаються в цьому університеті. Щоправда, не всі. Частина, звісно, побачили фото раніше. Але на відкриття прийти відмовились. Сказали, що не хочуть переживати цей біль ще раз.

Фотовиставка відбулася за сприяння Посольства України у Польщі. Посол Андрій Дещиця докладає багато зусиль для того, щоб про нашу неоголошену війну дізнався світ і міжнародна спільнота.

Вл. інф.

Фото з архіву Олександра КЛИМЕНКА.