За минулу добу (дані на 21.06) бойовики 41 раз обстріляли позиції ЗСУ, застосовуючи при цьому великокаліберну зброю, заборонену Мінськими домовленостями. Про це йдеться у зведенні прес-центру АТО. На донецькому напрямку під прицільною увагою противника була Авдіївка, Невельське, Новосілки, шахта «Путилівська» («Бутовка»)... На маріупольському напрямку ворог бив по наших опорних пунктах поблизу Мар’їнки, Гранітного, Тарамчука й Гнутового, Красногоровки. По укріпленнях у районі Широкиного російські окупанти вели вогонь зі стрілецької зброї, озброєння БМП, 82- і 120-міліметрових мінометів. На Луганщині неподалік від Щастя активно діяли ворожі снайпери.


У штабі АТО стверджують: провокації російських окупаційних військ у районі проведення антитерористичної операції з метою обвинуватити Україну в порушенні Мінських домовленостей не припиняються ні на мить. Бойовики готують ще «зустрічі з мирними жителями», на яких хочуть «повісити» на ЗСУ обстріли, котрі вони самі й ведуть.


«Ворог розміщає свої артилерійські підрозділи й танки в житлових кварталах тимчасово окупованих міст і селищ, знаючи заздалегідь, що українські бійці не стрілятимуть у відповідь по мирних жителях. Противник веде вогонь переважно в нічний час, коли патрулі ОБСЄ не можуть фіксувати його злочинні дії», — повідомляє прес-центр штабу АТО.


За даними штабу, учора в «ДНР» мала пройти нарада з головами прифронтових населених пунктів, на якій «влада» квазіутворення повинна була обговорювати питання недотримання українською стороною Мінських домовленостей. А напередодні для підготовки «ще одного доказу» російські окупанти відкрили провокаційний вогонь із мінометів калібру 82 мм по позиціях українських підрозділів, а потім у тимчасово окупованому Комінтерновому, випустивши при цьому 6 мін, що спричинило пожежу й руйнуванню цивільного житла.


Крім цього бойовики 20 червня вночі обстріляли з танків житлові квартали Красногорівки. Є постраждалі серед мирного населення і руйнування житлового сектору. Цей факт зафіксували спостерігачі групи СЦКК «Красногорівка» у присутності патруля ОБСЄ.


За оперативним даними групи «ІС», по кільцевій дорозі в районі Донецька — між з’їздом на Сніжне й Петровським районом — відзначається активний рух автотранспорту бойовиків (протягом доби до 30 одиниць в обидва боки). Там триває доукомплектування запасів матеріально-технічних засобів угруповання противника, націленого на Мар’їнку та Красногорівку.


Раніше представник України в підгрупі безпеки Євген Марчук повідомив, що на останньому засіданні Тристоронньої групи в Мінську сторони практично домовилися про відведення військових підрозділів від лінії розмежування на деяких ділянках. Зокрема в інтерв’ю «Громадському ТВ» він сказав:


— Підхід «усе й відразу» або «усе або нічого» сьогодні вже не працює, гігантські величини задіяні у вирішенні цього конфлікту. Тут і глобалістика, і наближається червень—липень — розв’язання проблеми санкцій стосовно Росії — продовжувати чи не продовжувати? Треба розуміти, що всі учасники переговірного процесу в Мінську, крім лідерів «нормандської четвірки», рішень не ухвалюють. Учасники переговорного процесу напрацьовують компромісні пропозиції, бо ідеальні пропозиції має кожна сторона. Можна дати їх керівникам, нехай вони їх озвучують, а реалізувати їх потім не можна. Мінський формат — це напрацювання можливих компромісів. Кожна зі сторін, їдучи на переговори, погоджує позицію й обсяг компромісів, відступу й наступу в дипломатичному сенсі на всіх рівнях... Сподіватися, що Мінський процес вирішить питання, не треба. Переговорний формат не можна розглядати як те, що розв’яже проблему. Це — інструмент. А рішення приймуть президенти України, Росії, Штатів і НАТО якоюсь мірою.