У Луцьку перебував Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У понеділок Предстоятель УПЦ Київського патріархату очолив святкову Божественну Літургію у кафедральному соборі Святої Трійці. Після традиційної хресної ходи навколо собору Патріарх на паперті храму вручив ордени святого рівноапостольного князя Володимира другого ступеня митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу, третього ступеня — голові облдержадміністрації Володимиру Гунчику.

На завершення візиту відбулася зустріч Філарета із журналістами. Вона проходила у Волинській православній богословській академії. Предстоятель церкви виклав свою точку зору на Всеправославний собор, який цими днями відбувається на Криті, його легітимність і значення для українців. Особливу увагу він приділив зверненню Верховної Ради до Вселенського Патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії Українському православ’ю в контексті цього собору. Патріарх зауважив, що у Великому Соборі православної церкви беруть участь 10 церков, а чотири (Російська, Антіохійська, Болгарська, Грузинська) на Крит не приїхали. Ще в січні всі церкви погодили скликання собору та визначили документи, які повинні бути прийняті, а Російська церква додатково затвердила їх архієрейським собором. Попри це Москва відмовилася від участі в соборі, попередньо підбуривши Болгарську, Грузинську та Антіохійську церкви. Таким чином, зі слів Патріарха, Російська церква опинилася в розколі відносно всього православ’я.
З його слів, УПЦ КП буде визнана автокефальною, а тоді, коли церкву визнає Константинопольський патріарх та інші церкви, це буде кінцем «третього Риму» — Москви.

Волинська область.

 

 

 

На знімку (зліва направо): митрополит Луцький і Волинський Михаїл, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет та єпископ Кіровоградський і Голованівський Марк відповідають на запитання журналістів.

Фото автора.