Під час свого виступу на сесії ПАРЄ у Страсбурзі 20 червня народний депутат України Надія Савченко наголосила, що Росія повинна відповісти за порушення прав людини в Європейському суді в Гаазі, і закликала ПАРЄ сприяти визволенню українців, яких незаконно утримують у Росії. Ключові позиції її виступу такі. Путін не помилував, не зробив крок назустріч, а показав свою зверхність. Росія порушила свої зобов’язання за Будапештським меморандумом і порушила українські кордони. Росія продовжує утримувати українських політв’язнів і арештовує кримських татар. Не можна повертати повноваження російській делегації, поки Росія цинічно порушує міжнародне право.


Надія Савченко наголосила, що дуже хоче миру Україні та спокою всій Європі і готова для цього конструктивно працювати в Асамблеї. І закликала європейців підтримати нашу державу: «Нині Україна стоїть на передовому рубежі вогню. Ми платимо за спокій Європи і мир своєї країни своєю кров’ю та життям своїх людей. Я прошу вас підтримати нас своєю твердою послідовною і чіткою позицією. Тільки разом ми переможемо».


Комітет з питань міграції, біженців та переміщених осіб ПАРЄ звернувся до Н. Савченко з проханням долучитися до моніторингу виконання резолюції та рекомендацій щодо полонених під час війни в Україні.

 

Країна, яка обіцяла і гарантувала безпеку за Будапештським меморандумом після ядерного роззброєння України, завдала  нам удару у спину», — пояснила Надія Савченко.


Президент ПАРЄ Педро Аграмунт привітав Надію Савченко із визволенням, зауваживши, що визволення її та Афанасьєва і Солошенка засвідчує, що демократія допомагає вирішити навіть найважчі питання. Також Педро Аграмунт закликав Україну та Росію активізувати дипломатичні зусилля в пошуках шляхів мирного врегулювання крупного конфлікту на Донбасі, який має наслідки у всій Європі і не тільки в ній. «Дуже важливо, щоб усі сторони виконали свої зобов’язання щодо припинення вогню на сході України, звільнили всіх заручників, організували демократичні вибори, у тому числі на територіях непідконтрольних українській владі. І врешті-решт, необхідно повернути Україні повний контроль над її міжнародними кордонами», — зазначив президент ПАРЄ.


Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи сесію ПАРЄ, відзначила, що ситуація в Парламентській асамблеї дуже непроста. «РФ задіює значні ресурси і працює з політичними групами, ми відчуваємо зміну позицій, пом’якшення риторики, заклик повернути росіян вже цього року, — написала вона на своїй сторінці у Фейсбуці. — Змінюється ситуація навіть у тих групах, що традиційно підтримували Україну в нашій боротьбі за європейські цінності і права людини. Ще один тривожний сигнал: чи не вперше в історії ПАРЄ доповідачу К. Зеленковій (Чехія), що готує доповідь про наслідки війни на Донбасі, відмовили в пролонгації терміну роботи над доповіддю, попри загострення ситуації на Донбасі.


Ще одним тривожним сигналом стало те, що в щорічній доповіді Генсека Ради Європи Турбьєрна Ягланда про права людини на 104 сторінках немає жодного слова про порушення фундаментальних прав людини в анексованому Криму і окупованому Донбасі. Сергій Соболєв поставив спільне від української делегації запитання Генсеку РЄ: як так трапилося? Тоді як ситуація на Донбасі, навпаки, загострюється. На те Ягланд заявив, що, мовляв, інформація про стан з правами людини в окупованому Криму і на Донбасі не увійшла в щорічну доповідь про права людини, бо до цієї доповіді включається інформація, отримана від cпеціальних моніторингових місій РЄ. А оскільки до Криму і Донбасу ніякі місії торік не допускалися, то і жодної інформації у доповіді нема. Залізна логіка «ситої та забезпеченої» Європи: нема звіту — нема проблеми, і говорити нема про що. За словами Ірини Геращенко, українська парламентська делегація готує листа з обуренням такою позицією.


Учора по обіді все ж сталися і позитивні зрушення: Комітет ПАРЄ підтримав резолюцію щодо порушення територіальної цілісності та суверенітету України, анексії Криму з боку Росії «Політичні наслідки конфлікту в Україні», підготовлену депутатом з Чехії Крістіною Зеленковою. «Резолюція, серед іншого, нагадує про порушення територіальної цілісності та суверенітету України, анексію Криму з боку Росії та її підтримку сепаратистів. Також у документі звертається увага на погіршення ситуації в Криму з правами людини та репресивні заходи щодо кримських татар та нагадує Росії про її зобов’язання в рамках Мінських угод», — написала у Фейсбуці народний депутат України Світлана Заліщук. Тепер Резолюція має бути проголосована Асамблеєю.

 

Дослівно

 

Надія САВЧЕНКО, народний депутат України, член делегації Верховної Ради України у ПАРЄ:


— Путін не робив крок назустріч, а показував свою зверхність. Країна, яка обіцяла і гарантувала безпеку за Будапештським меморандумом після ядерного роззброєння України, завдала  нам удару у спину.

 

 

На знімках: народний депутат України Надія Савченко під час виступу в Парламентській асамблеї Ради Європи у Страсбурзі 20 червня 2016 року.

 

На фото: члени української делегації народні депутати України Ірина Геращенко і Сергій Соболєв під час засідання ПАРЄ.


Фото УНІАН і з особистої сторінки у Facebook народного депутата України Ірини Геращенко.