Голова Верховної Ради Андрій Парубій торкнувся низки актуальних питань під час інтерв’ю парламентському телеканалу «РАДА».


До кінця 2020 року Україна зможе привести стандарти української армії до стандартів НАТО. Таке сподівання Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив, опираючись на кроки, які вже зроблено оборонним відомством нашої країни, Радою нацбезпеки і оборони та Президентом.

 

 

Коментуючи ухвалення закону про Сили спецоперацій, А. Парубій (на знімку) зазначив: цей документ, який є частиною співпраці з НАТО, дозволить привести українську армію до стандартів Альянсу. «Можу сказати, що у період, коли почалася збройна агресія Росії, нам бракувало Сил спеціального призначення, які були б спеціально навчені реагувати на дії, які відбувались на сході нашої держави», — сказав глава парламенту. Водночас він зауважив: підрозділи української армії були статутно обмежені в своїх діях, а нестандартні методи ведення війни, які застосував Володимир Путін, призводили до того, що певні армійські підрозділи не знали, як поводитися в тій чи іншій ситуації.


На думку Андрія Парубія, Сили спецоперацій дозволять швидко реформувати українську армію і дієво відповідати на виклики, спричинені гібридною війною. «Питання зброї — ключове для усіх наших зустрічей, — зауважив він. — Ми переконані, що Україна захищає не лише свою територію, а й увесь цивілізований світ від російського агресора».


Очільник законодавчого органу нагадав, що ключовим питанням на засіданні Парламентської асамблеї Україна — НАТО стало реформування української армії. Він пообіцяв зробити усе можливе для того, щоб цей процес завершився до кінця 2020-го року. «Ми не лише реформуємо українську армію, а й доб’ємося того, аби вона була найпотужнішою в Європі, — сказав Андрій Парубій. — Бо коли наші сусіди відчувають тривогу, їм важливо знати і розуміти, що українська армія — потужна і може надати швидку допомогу. Україні також потрібне це партнерство».


Глава парламенту нагадав, що «в Євросоюзі є політики, які висловлюються скептично, але у рішенні Бухарестського саміту зазначено, що Україна буде членом НАТО, і всі керівники Альянсу, як і Україна, не піддають сумніву подібне рішення саміту». «Тому я переконаний, що ми твердо йдемо цим шляхом, і Україна стане членом НАТО», — підкреслив Андрій Парубій.


Відповідаючи на питання про можливість присутності на Донбасі озброєної поліцейської місії, Голова Верховної Ради підкреслив, що «це важливий крок для того, аби ми могли виконати певні уроки з безпеки». Він висловив думку, що «сама по собі озброєна поліцейська місія не зможе стати вирішенням проблеми на сході, бо там зосереджено 35 тисяч озброєних російських головорізів». За його словами, вирішити питання встановлення миру можна, змусивши Путіна вивести війська або перекривши кордон. «Але це повинна бути узгоджена і взаємно контрольована операція з перекриття кордону», — сказав він. «Наявність озброєної місії не розв’яже проблеми безпеки окупованих територій, але є важливим і дієвим чинником, який допоможе забезпечити мир у цьому регіоні», — наголосив очільник парламенту.


Духовне питання


Звернення до Патріарха Варфоломія з приводу автокефалії Української церкви є питанням не тільки релігійного характеру, а й питанням національної безпеки, наголосив Андрій Парубій. За його словами, «у новітній війні, яку веде Путін проти України, і яку ми звикли називати гібридною, використовуються всі фронти, а мілітарна частина є тільки однією зі складових». «Є економічна агресія, яку ми бачили багато років, але є і намагання втрутитись в духовне життя, у мовний простір, — сказав він. — І Україна як держава повинна робити все можливе, щоб не дозволити зовнішнім силам провокувати розкол в українському суспільстві на будь-якому ґрунті, в тому числі й на релігійному».


Андрій Парубій оприлюднив результати опитувань, які свідчать: більшість українців є прихильниками того, щоб в Україні була єдина православна церква, і «ми лише повторили молитви мільйонів українців, звертаючись до Патріарха Варфоломія». Ухвалення звернення стало важливою і символічною подією перед Всеправославним собором. «Ми дуже розраховуємо і сподіваємося, що Патріарх Варфоломій почує наше звернення, що він почує молитви українців і прийме своє рішення з цього приводу», — сказав Андрій Парубій, зауваживши, що це питання об’єднало зал — за нього проголосували майже всі народні депутати, крім Опозиційного блоку.


«Не хотів би оцінювати політичні фракції, які є в парламенті, але мені видається, питання національної безпеки, розбудови та зміцнення української держави мають об’єднувати весь зал, — зауважив очільник законодавчого органу. — Це питання, в яких не може бути політичних позицій фракцій. І мені прикро, що не всі сили, представлені в українському парламенті, об’єднуються навколо фундаментальних питань буття і розвитку української держави».


Андрій Парубій наголосив: Верховна Рада не прийняла постанову чи закон, який регламентує релігійне життя. Йдеться про звернення до Патріарха, в якому повторюються молитви десятків мільйонів українців — посприяти створенню української помісної православної церкви.


Прес-служба апарату Верховної Ради України.


Фото прес-служби Верховної Ради України.