Зняття санкцій проти Російської Федерації чітко пов’язано з виконанням російською стороною Мінських угод. Про це вчора заявив Президент Франції Франсуа Олланд після зустрічі із Президентом України Петром Порошенком у Парижі.

 

«Ми готові продовжувати механізм моніторингу. Якщо повністю буде виконаний «Мінськ», то можна передбачати поетапне зняття (санкцій). Але поки це не виконано. Все є у чіткій прив’язці до Мінських угод», — цитує Олланда прес-служба П. Порошенка.


«Дякую за чітку та принципову позицію наших французьких та німецьких партнерів, президента Єврокомісії та лідерів країн-членів ЄС щодо продовження санкцій. Україна віддана Мінським домовленостям та імплементує і чітко виконує всі взяті на себе зобов’язання. Продовження санкцій напряму пов’язано з процесом деокупації», — сказав, у свою чергу, в Парижі П. Порошенко, інформує його прес-служба.


Президент наголосив, що процес деокупації передбачає виведення російських військ з української території, припинення постачання озброєння, боєприпасів та техніки, забезпечення безперешкодного доступу СММ ОБСЄ на всю територію, зокрема неконтрольовану ділянку україно-російського кордону, звільнення заручників, початок політичного процесу.


Французький лідер наголосив, що весь пакет Мінських домовленостей має бути виконаний, і для цього використовуються всі можливості та нагоди. «Ми готуємо нову зустріч у «нормандському форматі», щоб ще більше посилити зрушення, прогрес і виконання подальших етапів Мінського процесу», -повідомив він.


Президент України зазначив, що українська сторона сформувала пропозиції до порядку денного зустрічі лідерів «нормандського формату». «Це є обговорення безпекових критеріїв і поліцейської озброєної місії ОБСЄ на окупованій території, звільнення заручників, формування дорожньої карти з приділенням особливої уваги питанням послідовності і питанням гарантій виконання взятих на себе зобов’язань щодо Мінського процесу», — розповів глава держави.


За матеріалами прес-служби Президента України підготувала Юлія ЯЩУК.