Думками стосовно оновлення Центральної виборчої комісії, можливого арешту народного депутата Олександра Онищенка (група «Воля народу») та перспективи членства України в НАТО з «Голосом України» поділився заступник генерального директора з аналітичної роботи — директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко.

 

— Питання обрання нових членів ЦВК має розглядатися в парламенті після досягнення максимального консенсусу між фракціями і Президентом. Часткове оновлення не буде зрозумілим і не сприйматиметься суспільством. Має бути надана легітимність новому складу ЦВК для того, щоб не виникало питання, як проводитимуться вибори в семи округах і встановлюватиметься їх результат. Процес досягнення компромісів продовжуватиметься. Голосування за оновлений склад Центрвиборчкому може відбутися наступного пленарного тижня.


Можливий арешт народного депутата Олександра Онищенка залежить від того, наскільки дотримуватиметься процедура розгляду подання і подальших дій. Адже вже маємо прецедент з народним обранцем від фракції Радикальної партії Ігорем Мосійчуком, коли через недотримання порядку розгляду суд скасував постанову Верховної Ради про зняття недоторканності і його арешт. Тому нині в таких питаннях дуже важливо саме повне дотримання юридичної процедури. Чи вже надійшло подання на затримання Олександра Онищенка і відповідне доручення від глави парламенту Андрія Парубія до Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради — це питання внутрішньої діяльності законодавчого органу. Поки що немає політичного підтексту. Йде процедурний розгляд цього рішення.


НАТО продовжує підтримувати Україну в реформуванні Збройних Сил. Співпраця з Північноатлантичним альянсом для нас важлива насамперед із точки зору модернізації ЗСУ та їх приведення до готовності вступу в цей блок. Звичайно, що більше в органах НАТО прихильників України, посадовців, політиків, які бачать Україну майбутнім членом альянсу, то для нас буде легше проходити процедуру вступу. Зрозуміло, що є держави, які не бачать там нашої країни. Відповідні заяви лунають з уст, приміром, екс-президента Франції Ніколя Саркозі. Тому нам потрібно своє проукраїнське лобі, яке формується та посилюватиметься зокрема і в НАТО.