Після дводенного засідання Банку Японії, яке закінчилося рішенням залишити без змін грошово-кредитну політику, японська єна стосовно долара підстрибнула найбільше за 22 останні місяці (103,75 за долар). Водночас на Токійській фондовій біржі індекс Nіkkeі знизився на 485 пунктів і опинився на найнижчій позначці за чотири місяці (загалом Nіkkeі и TOPІX впали на 3%).

 

У п’ятницю міністр фінансів Японії Таро Асо виступив із заявою, що «на ринку відбуваються односторонні спекулятивні дії», і пообіцяв вжити рішучих заходів через різке падіння курсу долара та подорожчання єни. Фондові та валютні ринки «прислухалися» до міністра: основні індекси Nіkkeі та ТОРІХ уже на початку торгів відіграли 1,5%, а за американський долар стали давати на одну єну більше. Але навряд чи міністерські погрози здатні переломити загальний тренд: адже, крім суто внутрішніх причин, на ситуацію впливають світові події, які змушують бізнес шукати прихистку в тихій гавані японської єни.


Ще після заяви прем’єр-міністра Японії Шіндзо Абе про перенесення нового податку з продаж з 2017 на 2019 рік експерти та рейтингові агентства заговорили про чергову гойдалку в становищі японської економіки. Агентство Moody’s заявило, що нові дії уряду стануть негативним фактором в оцінці кредитного рейтингу японських урядових облігацій. Японське рейтингове агентство R&І змінило оцінку перспектив державного боргу зі «стабільний» на «негативний».


Водночас позитивні показники першого кварталу дали змогу відкоригувати в бік збільшення річний ВВП. Зростання відбулося завдяки поліпшенню ситуації у сфері корпоративних інвестицій. Дещо (всього на 0,1%) зросли і споживчі витрати, які в структурі ВВП займають більш як половину. Щоправда, за оцінкою уряду, економічна ситуація у червні виглядає менш оптимістично, ніж у травні, оскільки споживчі ціни повільно скочуються вниз. Зате зростання кількості прихильників збереження Великобританії у ЄС благотворно вплинуло на єну, призвівши до її подешевшення.


Уряд та центробанк, як і раніше, вважають, що слід продовжувати політику кількісного пом’якшення, важливими складовими якого є викуп облігацій, зниження вартості єни та від’ємна ставка Банку Японії. Експерти прогнозують нове пом’якшення політики Центробанку вже в липні. Водночас вони переконані, що рекордні темпи, якими скуповуються урядові облігації, призведуть до того, що Банк Японії «видихнеться» вже до середини наступного року.


За економічними експериментами Японії уважно стежать у світі. Шіндзо Абе, якого зараз найбільше хвилюють вибори до верхньої палати японського парламенту 10 липня, уже висловив рішучість одержати на них перемогу й ще інтенсивніше продовжити реалізацію своєї економічної політики.

Токіо.