ПРОБЛЕМА

 

У Скадовську на Херсонщині підтоплено вже чверть міста -- щонайменше сім вулиць, де вода стоїть у підвалах та вигрібних ямах. Інфекція через це може потрапити і до водогону, як це сталося в Ізмаїлі. Фахівці таку небезпеку не відкидають.

 

-- У Скадовську підтоплений навіть підвал у будівлі місцевого підрозділу санепідслужби. У зв'язку з загрозою розповсюдження кишкових інфекцій рекомендували комунальникам провести позачергове хлорування водопроводу, постійно відбираємо проби ґрунтових вод. Поки що ознак бактеріологічного зараження у місті не виявили, але в самому Скадовському районі вже є сім випадків захворювання гострими кишковими інфекціями, -- підтвердив у бесіді з власним кореспондентом "Голосу України" заступник керівника держустанови "Лабораторний центр Херсонської області" Анатолій КОВАЛЬ.

 

Скадовські комунальники пояснюють це частими зливами та аварією на каналізаційній станції № 5, яка забезпечувала прийом значної частини стічних та грунтових вод з системи горизонтального дренажу. Та на думку експертів, комплексне вирішення проблеми ремонтом КНС обмежуватися не може.

 

-- Підтоплення стало загрожувати дитячому курорту національного значення, коли в 90-х роках минулого століття держава перестала фінансувати підтримання в робочому стані сорока станцій вертикального дренажу навколо міста. У результаті їх просто розікрали, і з сорока станцій залишилося від сили три. Їх потужностей не вистачає, аби вчасно відвести надлишок ґрунтових вод. А "самопливом" їх рівень зменшується надто довго -- адже грунти тут щільні, глинисті, -- пояснює колишній міський голова Скадовська Олександр ГАВРИШ. -- Ще чотири роки тому розробили техніко-економічне обґрунтування для порятунку курорту. Воно передбачало і відновлення станцій вертикального дренажу. Але в муніципальній скарбничці коштів не знайшли, а держава на допомогу не прийшла.

 

-- Не можна говорити, що міськрада не вживає заходів для боротьби з підтопленням. Цьогоріч уже асигнували понад мільйон гривень на роботи з відкачування надлишку ґрунтових вод, підготовку проектно-кошторисної документації на облаштування відкритих каналів горизонтального дренажу завдовжки близько кілометра ще у п'яти житлових кварталах. Та цього вочевидь недостатньо. Адже на розроблений у 2012 році проект відведення ґрунтових вод ще тоді потрібно було 68 мільйонів гривень. Та втрутився інфляційний фактор. І зараз роботи можуть "вилитися" у значно більшу суму, -- каже секретар Скадовської міськради Олег СОКОЛЬЧУК.

 

Рядових же мешканців Скадовська підтоплення тривожить не тільки тому, що через надмір вологи "розповзаються" фундаменти будівель тощо, а й тому, що за таких умов важко привабити курортників, за рахунок яких власне й виживають.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України