У Верховній Раді відбулася зустріч голови Комітету з питань національної безпеки та оборони Сергія Пашинського (на знімку) і Голови Служби безпеки України Василя Грицака з віце-президентом Комітету Сенату Франції із закордонних справ та національної оборони Наталі Гуле.

Сторони обговорили питання продовження санкцій проти Російської Федерації, питання боротьби з тероризмом та незаконним обігом зброї, розбудови європейської системи безпеки. «Ми домовилися, що профільні парламентські комітети створять постійно діючу групу, яка оперативно реагуватимемо на ті чи інші виклики. На жаль, і для України, і для Франції актуальними є питання боротьби з тероризмом та безпеки наших держав. Підтвердженням цього є кількість загиблих в Україні та Франції, і це вимагає координації зусиль наших держав на всіх рівнях. Упевнений, що наша співпраця із Французькою Республікою вийде не тільки на рівень політичних резолюцій та заяв, а й щоденної кропіткої роботи», — наголосив під час брифінгу Сергій Пашинський.

Голова СБУ Василь Грицак у свою чергу розповів, що між Кабінетом Міністрів та урядами багатьох європейських країн, в тому числі й Франції, підписано угоди про взаємний обмін інформацією з обмеженим доступом. «У нас надзвичайно хороша співпраця зі службами контррозвідки і зовнішньої розвідки Франції», — сказав він та зазначив, що під час зустрічі також ішлося про участь іноземних громадян у конфлікті на сході України. «Ми дійшли єдиної думки, що доцільно було б підготувати проект закону, який забороняв би іноземцям брати участь у збройному конфлікті на території нашої держави. Також домовилися співпрацювати в перешкоджанні фінансування тероризму», — поінформував В. Грицак.

Віце-президент Комітету Сенату Франції із закордонних справ та національної оборони Наталі Гуле у свою чергу підкреслила, що голосувала як проти зняття санкцій з Росії, так і проти їхнього поступового пом’якшення. «До того часу, поки Крим буде окупований, підтримуватиму продовження санкцій проти Росії. Якщо буде прогрес у рамках Мінських угод або Нормандського процесу, тоді мої підходи можуть змінитися», — сказала вона та наголосила, що жодна країна не має права окуповувати територію свого сусіда. «Забезпечення суверенітету держав і повага до кордонів країн — це основа міжнародного права. Не хотілося б, щоб Крим став територією замороженого конфлікту», — підкреслила Н. Гуле.