У Скадовську на Херсонщині підтоплено вже чверть міста — щонайменше сім вулиць, де вода стоїть у підвалах та вигрібних ямах. Інфекція через це може потрапити і до водогону, як це сталося в Ізмаїлі. Фахівці таку небезпеку не відкидають.

— У Скадовську підтоплений навіть підвал у будівлі місцевого підрозділу санепідслужби. У зв’язку з загрозою розповсюдження кишкових інфекцій рекомендували комунальникам провести позачергове хлорування водогону, постійно відбираємо проби ґрунтових вод. Поки що ознак бактеріологічного зараження у місті не виявили, але в самому Скадовському районі вже є сім випадків захворювання гострими кишковими інфекціями, — підтвердив у бесіді з власним кореспондентом «Голосу України» заступник керівника держустанови «Лабораторний центр Херсонської області» Анатолій Коваль. Скадовські комунальники пояснюють це частими зливами та аварією на каналізаційній станції № 5, яка забезпечувала прийом значної частини стічних та грунтових вод з системи горизонтального дренажу. На думку експертів, комплексне розв’язання проблеми ремонтом КНС обмежуватися не може.
— Підтоплення почало загрожувати дитячому курорту національного значення, коли в 90-х роках минулого століття держава перестала фінансувати підтримання в робочому стані сорока станцій вертикального дренажу навколо міста. У результаті їх просто розікрали, і з сорока станцій залишилося від сили три. Їх потужностей не вистачає, щоб вчасно відвести надлишок ґрунтових вод. А «самопливом» їх рівень зменшується надто довго — адже грунти тут щільні, глинисті, — пояснює колишній міський голова Скадовська Олександр Гавриш. — Ще чотири роки тому розробили техніко-економічне обґрунтування для порятунку курорту. Воно передбачало і відновлення станцій вертикального дренажу. Але в муніципальній скарбничці коштів не знайшли, а держава на допомогу не прийшла.
— Не можна сказати, що міськрада не вживає заходів для боротьби з підтопленням. Цьогоріч уже асигнували понад мільйон гривень на роботи з відкачування надлишку ґрунтових вод, підготовку проектно-кошторисної документації на облаштування відкритих каналів горизонтального дренажу завдовжки майже кілометр ще у п’яти житлових кварталах. Та цього вочевидь недостатньо. Адже на розроблений у 2012 році проект відведення ґрунтових вод ще тоді потрібно було 68 мільйонів гривень. Та втрутився інфляційний фактор. І тепер роботи можуть «вилитися» у значно більшу суму, —каже секретар Скадовської міськради Олег Сокольчук.
Рядових же мешканців Скадовська підтоплення тривожить не тільки тому, що через надмір вологи «розповзаються» фундаменти будівель тощо, а й тому, що за таких умов важко привабити курортників, за рахунок яких власне й виживають.

Херсонська область.

 *** 

У медичних закладах Ізмаїла досі перебувають майже 180 осіб. Загалом до лікарень із попереднім діагнозом «гострий гастроентероколіт» звернулося 432 особи, з них — 269 дітей. Ідеться про мешканців міста Ізмаїл та села Броска Ізмаїльського району. Фахівці СЕС здійснюють у регіоні комплекс санітарно-епідеміологічних заходів, а водойми перевіряють на наявність небезпечних збудників хвороби. Попередня ж причина такого масового захворювання — споживання води, якість якої погіршилася внаслідок проливних дощів. Тим часом через довгий інкубаційний період, який становить три тижні, фахівці не виключають підвищення рівня захворюваності на вірусний гепатит А.