«Вимагаємо мораторію на здорожчання комунальних послуг», «До європейських тарифів — європейські зарплати і пенсії» — з такими вимогами учора до Кабінету Міністрів вийшли учасники акції «Стоп, тарифний геноцид!».

— Після сплати «комуналки» в людей не залишиться засобів до існування, — обурюється громадська активістка Оксана Костюкевич із «Форуму порятунку Києва». — Адже, на відміну від «слуг народу», суддів і прокурорів, пересічні споживачі й надалі отримуватимуть мізерні зарплати. Тому ми вимагаємо запровадити мораторій на підвищення тарифів на електроенергію, газ, гарячу і холодну воду та решту комунальних благ. Нові цифри у платіжках вважаємо необґрунтованими. Вимагаємо провести незалежний аудит господарської та фінансової діяльності державних і приватних підприємств, які надають населенню комунальні послуги, забезпечують блакитним паливом та світлом. Якщо уряд не дослухається, наступного разу виведемо на вулиці десятки, сотні тисяч протестувальників.

Як відомо, з 1 липня 2016 року в країні відбувся черговий перегляд тарифів — рекордно здорожчали теплова енергія та гарячий душ. Відповідне рішення ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг. Наприклад, клієнти «Київенерго» за кубометр гарячої води (в оселях, обладнаних рушникосушаркою) платитимуть 77,67 грн., раніше ця послуга коштувала 40,92 грн.

Експерти порахували, що середній рахунок за комунальні послуги для власників невеликих двокімнатних квартир в опалювальний період сягне 3 000 грн. Вони твердять, що рекордне зростання тарифів призведе до масових неплатежів і зрештою до колапсу житлово-комунальної галузі.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.