КНДР знову спробувала запустити аж дві балістичні ракети. Першу з них — так звану ракету «Мусудан», дальність польоту якої чотири тисячі кілометрів, було запущено близько шостої ранку за місцевим часом з пересувної установки в зоні порту Вонсан. Через дві години після першої вбік Японського моря полетіла й друга.

 

Обидва запуски були невдалими. Про це повідомили Комітет начальників штабів Республіки Корея та Міністерство оборони Японії. Інформацію підтвердила служба Стратегічного командування Збройних сил США з посиланням на американсько-канадське Об’єднане командування аерокосмічної оборони Північної Америки. Перша ракета розсипалась на шматки через 150 кілометрів, а друга просто занурилася в море.


Отже, чергова безцільна трата грошей. Але ці запуски не можна вважати дитячою витівкою божевільних очільників влади Північної Кореї. «Дії КНДР загрожують всьому світовому співтовариству, зокрема Японії», — заявив міністр оборони країни Ген Накатані. Напередодні міністр, маючи інформацію про ймовірний запуск ракет, дав розпорядження Силам самооборони Японії перехоплювати будь-які об’єкти, які можуть опинитися у повітряному просторі чи впасти на територію Японії. Для цього було приведено в готовність ракети класу «земля-повітря», на вахту вийшли есмінці, оснащені сучасною системою протиракетної оборони Aegіs та ракетами-перехоплювачами.
«Абсолютно неприпустимою» назвав спробу запустити ракети прем’єр-міністр Шіндзо Абе. Запуски ракет засудила й Республіка Корея.


Досі КНДР не вдавалось успішно запустити жодної ракети типу «Мусудан», яку розроблено на основі радянських технологій 1970-х років. Теоретично така ракета може досягнути не тільки території Японії, а й острова Гуам, на якому розміщено військову базу США. У квітні-травні КНДР провела чотири невдалі запуски. Однак це не означає, що світове співтовариство дозволить очільникам КНДР так небезпечно провокувати світ, порушуючи рішення Ради Безпеки ООН.