Після п’ятиденних дебатів, що супроводжувалися вуличними протестами з вимогою відставки уряду та президента, парламент Македонії виніс на голосування питання про імпічмент главі держави Георге Іванову. 

 

Пропозиція опозиційних депутатів із Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ) про зняття з посади президента була відхилена більшістю від правлячої партії ВМРО-ДПМНЄ, яка й висунула його на цей пост. Проти імпічменту голосували 47 народних представників, за — 35, ніхто не утримався.


Нагадаємо, що опозиція зажадала відсторонити Георге Іванова від влади після того, як напередодні дострокових парламентських виборів, які мали відбутися 5 червня, він амністував 56 осіб, замішаних у скандалі з підкупами й підслуховуванням політиків, журналістів, бізнесменів та закордонних дипломатів. Пізніше президент скасував своє рішення про припинення кримінального переслідування цих осіб. Але країна вже поринула в нове політичне протистояння. Амністія Іванова спричинила хвилю протестів у країні, які переросли в «різнокольорову революцію», активно підтримувану опозиційними силами. А СДСМ, який потім підтримали дві албанські партії, почав процес імпічменту за порушення президентом законодавства.


Дострокові парламентські вибори в країні було скасовано, і дату нових ще не названо. Кримінальне розслідування проти раніше амністованих відновлено.