З таким переконанням повернулися додому 11 молодих українських активістів із різних регіонів нашої країни після тижневого навчального візиту до міст-перлин польського Помор’я — Гдині та Гданська.

 

Цього разу в групі, а це вже не перший візит «по досвід», організований Міжнародним республіканським інститутом (МРІ), були молоді люди, котрі в рамках політичних партій та неурядових організацій (НУО) працюють у кампаніях з чесного проведення виборів, займаються питаннями децентралізації органів влади, працюють з людьми з особливими потребами та мігрантами. Вони — найкращі випускники «Школи молодого політика», яку проводить МРІ.


Програма була дуже насиченою. Позитивна школа, дитсадок та ясла стали для наших активістів абсолютним відкриттям, якщо йдеться про організацію навчально-виховного процесу та методів роботи цього типу закладів. Не менше вражень залишилось і після відвідин «Центру активності Сеньйора», що займається людьми передпенсійного (програма «50+») та пенсійного віку (більше 60 ріков). Українським гостям дуже сподобалось, що людей похилого віку в Польщі ніжно і з повагою іменують «сеньйорами». Так само вони звернули увагу й на те, що в польському лексиконі фактично відсутнє слово інвалід, а людей із особливими потребами називають «неповносправними». Про специфіку реабілітації і підтримки в різні періоди життя однієї з особливих груп неповносправних можна було довідатися в «Польському товаристві підтримки людей з вадами інтелектуального розвитку». Натомість в «Сусідському домі «Гостинна пристань» ділились досвідом самоорганізації та інтеграції мешканців багатоквартирних будинків не лише навколо впорядкування облагородження прибудинкових територій, але також у питаннях організації дозвілля та позашкільної роботи з дітьми, складними підлітками та «сеньйорами» в межах мікрорайону.


У ході зустрічей з депутатами міських рад та працівниками виконкомів Гдині і Гданська гості ознайомилися зі специфікою польської децентралізації, системою виборів до органів місцевого самоврядування (ОМС) та структурою ОМС різних рівнів, з детальним описом функціонування міського самоврядування. Зокрема, у сфері взаємодії та співпраці з неурядовими організаціями, делегування НУО деяких повноважень ОМС, а також залучення громадян до активної участі у житті громади через громадські бюджети.


Незабутнє враження на гостей справила зустріч з харизматичним головою Гданської міської ради Богданом Олешком, який відомий не лише довірою депутатів, котрі обирають його на цю посаду кожного скликання, починаючи з 2001 року, а й тим, що був серед активістів легендарної «Солідарності-80». Під час презентації діяльності і компетенції депутатів голова, зокрема, поділився досвідом, як вдалося позбутися «кнопкодавства» в ході сесій міськради. Розповідаючи про співпрацю з українськими партнерськими містами Одесою та Маріуполем, Б. Олешек розповів, зокрема, про конкретний приклад допомоги п’яти сім’ям біженців з Донеччини, членам яких місто (у співпраці з місцевим бізнесом) надало квартири, роботу та можливість навчання.


У програмі стажування була також низка інших цікавих і насичених пізнавальних зустрічей. Додому учасники стажування, за їхніми словами, поверталися з новими знаннями та з величезним зарядом мотивації не лише щодо необхідності, а й щодо реальних можливостей втілення в Україні реформ, результати яких наочно побачили у Польщі.
 

У програмі стажування були також Лабораторія соціальних інновацій, Науково-технологічний парк та Центр підтримки підприємництва (у Гдині), Міський центр допомоги сім’ї (у Гданську), екскурсія по Гдині (з депутатом міськради у ролі гіда) та в Європейському Центрі Солідарності у Гданську. Кожен із пунктів програми заслуговує на окремий матеріал з описом конкретних механізмів функціонування розмаїтих елементів місцевого врядування та форм самоорганізації громадянського суспільства.

Але найважливіше те, з якими враженнями учасники стажування повертаються до дому. Ось що вони розповіли кореспондентові «Голосу України»:

Ігор Горін («Народна самооборона» міста Новояворівськ, член Всеукраїнського союзу ветеранів АТО. На фото 3-й з лівого боку): Більшість ініціатив варто переймати частково адаптуючи їх, але в принципі втілювати в життя, адже поляки (як це неодноразово прямо підкреслювалось в ході зустрічей) як на початку трансформації, так і нині, не придумують чогось нового, а беруть кращі практики країн Західної Європи та США й запроваджують їх. Те саме чекає й нас – це реальний шлях реалізації реформ.

Юрій Дюх (ГО «Антикорупційний моніторинг», м. Рівне. На фото 3-й з правого боку): децентралізація, місцеве самоврядування, антикорупційні програми та прозорість роботи самоврядної адміністрації – це лишень окремі аспекти успішно втілених польських реформ, що можуть бути використані в нас, оскільки Україна і Польща – дуже схожі країни, а досвід їх впровадження нам необхідний нагально, бо нашого громадського досвіду, як і життєвого досвіду наших депутатів, недостатньо. Основна проблема відсутність знань і, можливо, десь і мотивації. А такі поїздки, з одного боку, дозволяють не лише отримати знання, а й можливість наочно пересвідчитись в реальних можливостях таких змін, дають мотивацію для того, щоб це втілювати в Україні.

 

 

Ярина Жукорська (громадська активістка, м. Тернопіль. На фото п’ята з правого боку): шалена мотивація, в кількох аспектах. По-перше, це спілкування з людьми, дивлячись на яких ти розумієш, що з ними можна щось змінювати, бо дуже часто у повсякденному житті стикаєшся з такими людьми, що інколи просто опускаються руки. По-друге, подивившись на досвід Польщі, на їхні натхненні обличчя, на результат їхньої багаторічної роботи, розумієш, що це цілком реально. При чому, як показує польський досвід, не лише завдяки коштам ЄС (бо ми зазвичай чекаємо, що нам хтось прийде і щось зробить), а з коштів їхніх місцевих бюджетів. Неоціненним мотивуючим результатом таких поїздок є те, що відтепер ми знаємо, що по території всієї України є люди, які думають так само, як ти, які можуть підтримати. Хоча справа тут більше у створенні правильної моральної атмосфери. З кожним подібним візитом кількість таких людей збільшується і приходить розуміння, що разом ми зможемо все. Бо то як не ми, крім нас і краще за нас цього ніхто не зробить – це також висновок-досвід, який веземо з Польщі.

 

Варшава-Гдиня-Гданськ-Варшава

 

На фото: група учасників стажування після зустрічі з головою Гданської міської ради Богданом Олешком (у центрі). Прапор особливий – пройшов річний бойовий шлях в зоні АТО (з червня 2014 по червень 2015 року) разом із Ігорем Горіним (на фото третій зліва)  – заступником міського голови міста Новояворівськ Львівської області