Проросійські військові формування нарощують свою вогневу активність із застосуванням важкого озброєння. Коментуючи ситуацію в зоні АТО вчора ранком, речник штабу антитерористичної операції Сергій Жмурко сказав: «Якщо порівнювати з іншими днями, то за минулу добу обстрілів менше. Але починаючи з півночі до 7:00 зафіксовано вже 13 обстрілів, 9 з яких — з використанням артилерії та мінометів. Під обстрілом мінометів 120-мм — опинилися наші позиції в районі Троїцького, Зайцевого, а також населений пункт Шуми».
Ситуація на луганському напрямку має тенденцію до погіршення — констатував прес-офіцер сектору «Луганськ» Володимир Корніяка. «З 00:20 до 6:45 вороги знову цинічно обстріляли пункти ЗСУ. У районі Троїцького вороги випустили 20 мін із міномета. Вчора був свідком, що після обстрілу, на місце, де були сліди від розривів, місія ОБСЄ заїхати не захотіла, поїхали в район, постояли та поїхали назад», — повідомив він.
І на приморському напрямку різко загострилася обстановка, пише на своїй сторінці у Фейсбук народний депутат (НФ), координатор групи «Інформаційний опір» Дмитро Тимчук. За його словами, у районах Широкиного, Водяного, Талаківки бойовики влаштовують силами мобільних вогневих груп короткі, але потужні вогневі нальоти. Відзначається ущільнення бойових порядків противника.
Тривожну тенденцію підтверджують і в Головному управлінні розвідки Міноборони України. За тиждень окупаційні війська РФ у Донбасі подвоїли кількість реактивних систем залпового вогню Гради в 25-км зоні. Про це поінформував учора на брифінгу представник ГУР Вадим Скібіцький.
А на сьогодні анонсована позачергова відеоконференція Тристоронньої контактної групи за участю представників ОРДЛО. Про це повідомила на своїй сторінці у Фейсбук прес-секретар Леоніда Кучми Дар’я Оліфер. Скайп-зустріч відбудеться з ініціативи української сторони. Заплановані до обговорення питання: погіршення ситуації з безпекою на Донбасі, звільнення заручників, а також інші пункти Мінських угод. Нагадаємо, попередній раунд переговорів у цьому форматі відбувся 15 червня. Тоді домовитися про обмін полоненими не вдалося.