Триває робота Постійної делегації Верховної Ради України в Парламентській асамблеї Ради Європи під час Третьої частини сесії ПАРЄ. Так, представники української делегації зустрілися з членами профільних комітетів ЄП та різних політичних груп, аби обговорити питання проходження доповіді в Європарламенті і надання Україні безвізового режиму.

 

Зокрема, під час засідання Комітету з питань мігрантів, біженців та переміщених осіб було розглянуто питання щодо реалізації положень впливу резолюції ПАРЄ «Гуманітарні занепокоєння стосовно людей, захоплених під час війни в Україні». Так, Надія Савченко наголосила на важливості виокремлення певних груп полонених, зокрема тих, які були захоплені в Криму та вивезені до Росії, та реалізації Мінських домовленостей. Сергій Власенко порушив питання невиконання російською стороною жодних рішень Асамблеї, спрямованих на врегулювання ситуації в Україні, зокрема щодо звільнення з полону осіб, які були незаконно вивезені до РФ. Світлана Заліщук зауважила, що на сьогоднішній день кримськотатарський народ зазнає суттєвого тиску зі сторони окупаційної російської влади. Леонід Ємець вкотре звернув увагу на те, що діалог Ради Європи з Росією залишається одностороннім, передусім через невиконання російською стороною відповідних резолюцій.


Крім того, українська делегація провела зустріч зі спецпредставником Генерального секретаря Ради Європи з питань України Р. Бріаном. Під час неї сторони обговорили питання щодо перспектив подальшої співпраці. Цього ж дня Н. Савченко мала зустрічі з Президентом Європейської народної партії Ж. Долем, Президентом ПАРЄ П. Аграмунтом, Головою німецької парламентської делегації А. Фішером, а також з Генеральним секретарем Ради Європи Т. Ягландом.


Під час зустрічей порушувалися питання щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, шляхів реалізації Мінських угод, ролі Росії у конфлікті тощо. Парламентарії наголошували на важливості виведення російських військ з окупованої частини сходу України, введення миротворчих сил, що діяли б у співпраці з українськими прикордонними військами, демілітаризації зони протистояння, реалізації обміну полоненими за принципом «усіх на усіх», покарання винних у військових злочинах, проведення культурного діалогу між мешканцями сходу та заходу України, відновлення гуманітарної інфраструктури Донбасу. А згодом — проведення виборів за умов нормалізації ситуації та усунення російського впливу на сході нашої країни. Окрім того, на зустрічі з Генсеком Ради Європи відбувся обмін думками стосовно перспектив повернення Криму Україні, зокрема, через організацію спостережних місій за дотриманням прав та свобод громадян півострову.


Водночас Перший заступник Голови Верховної Ради, коментуючи зустрічі, зауважила, що народні депутати, що входять до парламентського комітету асоціації — Марія Іонова, Ірина Луценко, Олена Сотник, Микола Княжицький, — обговорили з євродепутатами і доповідачами питання, пов’язані з українським безвізовим кейсом.


«Важливо, що українські депутати зустрілися з членами комітетів LІBE та AFET в Європарламенті, доповідачами цих комітетів з українського безвізового досьє, зокрема, Марією Габріель та Яцеком Саріуш-Вольським, представниками Єврокомісії та громадських організацій і надали вичерпну інформацію щодо виконання Україною всіх без виключення зобов’язань в рамках ПДВЛ (план дій щодо візової лібералізації). Говорили також про неприпустимість відтермінування безвізового режиму та наполягли на якнайшвидшому розгляді цього питання в комітетах ЄП уже в липні ц. р. Зокрема, як зазначали українські парламентарії, запропонована Єврокомісією процедура призупинення безвізового режиму для країн, які вже його отримали та отримають в майбутньому, не повинна вплинути на терміни розгляду «українського досьє», — зауважила І. Геращенко.


За словами Першого заступника Голови Верховної Ради, члени парламентського комітету асоціації від Європарламенту, зокрема, Андрєй Пленкович та депутат Пятрас Ауштравічус у своїх виступах наголосили на важливості якнайшвидшого надання Україні безвізового режиму, що, на їх думку, буде справжнім виявом солідарності з українським народом. Доповідач комітету LІBE Європарламенту у своєму виступі відзначила виконання Україною всіх зобов’язань в рамках ПДВЛ. Тому, вважає вона, відповідь ЄС має бути адекватною, і жодні затримки не можуть бути виправдані.

 

ПОЗИЦІЯ

 

Перший заступник Голови ВерховноїРади Ірина Геращенко:


«Також неприпустимими є наміри щодо об’єднання українського питання з безвізовими досьє Туреччини чи Косово, оскільки деякі з цих країн ще не завершили виконання своїх зобов’язань у рамках візової лібералізації».