Міський голова Львова Андрій Садовий звернувся до керівництва КМДА з листом, у якому попросив допомогти з тимчасовим зберіганням частини твердих побутових відходів. При цьому він гарантував, що згодом усе львівське сміття заберуть із Києва вже на новий полігон. У свою чергу, Віталій Кличко відгукнувся на прохання колеги, але запропонував не зберігати відходи, а спалювати їх.

 

Нагадаємо, у результаті пожежі та подальшого зсуву звалища на Грибовицькому сміттєвому полігоні в районі села Збиранка Жовківського району Львівської області загинули троє пожежних, ще одна людина вважається зниклою безвісти. Горіння відходів продовжується. Полігон закритий. Зрештою, Андрій Садовий звернувся до уряду та Президента з вимогою оголосити Львів і його околиці зоною екологічного лиха.


— Розуміючи, в якій складній ситуації опинився Львов і його жителі, ми готові їм допомогти, — заявив Віталій Кличко. — Зважаючи на те, що в літню пору потужності сміттєспалювального заводу «Енергія» у Києві недозавантажені, ми можемо прийняти частину відходів на утилізацію. А також — направляти на сортувальні лінії. Сподіваюся, що проблему зі сміттям у Львові найближчим часом буде вирішено.


А поки відходи із Львова будуть регулярно вивозити до столиці десять 22-тонних машин. Проте, як зазначає заступник голови комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Львівської міськради Ірина Маруняк, йдеться тільки про третину обсягу львівського сміття, а саме — про 220 тонн. Місто збирає щодня майже 650-700 тонн відходів. Іншу частину погодилися прийняти п’ять звалищ на території Львівської області. Про вивезення за межі регіону, крім Києва, поки що не йдеться.
А тим часом департамент цивільного захисту населення Львівської облдержадміністрації повідомив: в області горіли ще два полігони твердих побутових відходів. У місті Рудки вогонь знищив сміття окремими осередками на площі 450 квадратних метрів, а в Стриї смітник жеврів на площі 100 квадратних метрів. Обидва загоряння вдалося ліквідувати протягом декількох годин. А до цього на полігоні ТПВ в Жидачевому сміттєва пожежа охопила площу 3,5 гектара. Та й на Грибовицькому полігоні були зафіксовані нові вогнища загоряння...


Ці факти є ще одним підтвердженням того, що в Україні дотепер не існує державної стратегії поводження з відходами. І це був змушений визнати глава Мінекології Остап Семерак. За його словами, те, що сталося на смітнику у Львівській області, підтвердило необхідність розроблення подібної стратегії. Як запевнив міністр, для її формування вже створено спеціальну робочу групу.

До речі

Столиця погодилася допомогти Львову після того, як провела оцінку можливостей сміттєспалювального заводу «Енергія» і визначила безпечне для киян обмеження за обсягами переробки відходів. Про це розповів Євген Русін, директор комунального підприємства «Київкомунсервіс», передає «112».


«На завод кожного дня надходить від 750 до 1100 тонн сміття. У Львові щодня утворюється майже 650 тонн. Ми погодилися прийняти частину відходів Львова тільки в безпечних для городян межах, це до 200 тонн на день, тобто близько 10 машин у день. Ми маємо запас міцності й не навантажуємо завод на повну потужність», — розповідає експерт.


За його словами, у Києва є можливість, якої немає у Львові. Працює система так: пара, яка утворюється під час спалювання відходів, використовується для нагрівання води, що йде по трубах у житлові будинки Харківського масиву, також заощаджується газ, якого раніше необхідно було набагато більше для одержання теплової енергії. Виходить, що спалювати більше сміття столиці вигідно.


«У Львові зараз важка ситуація — у міста всього один полігон, який тимчасово закритий. Якби сусідні міста могли прийняти хоча б по одній машині сміття, то не довелося б везти його за півтисячі кілометрів до столиці. Водночас саме столиця має можливість без будь-якого збитку для своїх потужностей допомогти Львову», — пояснює Євген Русін.


Він згадав, як улітку 1995 року в Харкові вийшли з ладу очисні споруди, і його жителі місяць сиділи без води. Тоді місту допомагала вся країна... За словами Русіна, логічно, щоб і зараз інші населені пункти України сприяли одне одному в ліквідації наслідків подібних НП.

***

Тим часом у Києві реалізується новий проект під назвою «Чисте місто». У рамках якого буде ініційовано низку законодавчих змін, що дасть змогу збільшити суму штрафів за викинуте сміття в неналежних місцях до 17 тис. грн. Про це ще на початку червня заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, повідомляє прес-служба адміністрації.


За його словами, також планується спростити процедуру накладення штрафів і залучити до цієї роботи громадських інспекторів і керівників органів самоорганізації населення.

«Ми не досягнемо бажаного рівня чистоти в місті, якщо за цим не стоятиме серйозна відповідальність», — заявив Пантелеєв.


Він наголосив, що нововведення закріплять у проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, у частині врегулювання відносин у сфері дотримання правил благоустрою територій населеного пункту», який розроблений КМДА.