На бойовому сході нашої країни ситуація залишається неспокійною. У темний час доби російські окупаційні війська активізувалися уздовж усієї лінії розмежування, йдеться у зведенні прес-центру АТО (дані на 23.06).


За даними штабу, зафіксовано 46 обстрілів позицій ЗС України, з них 22 на донецькому напрямку, 16 — на маріупольському й 8 — на луганському. Зазначається, що на донецькому напрямку під мінометним вогнем противника опинилися опорні пункти сил АТО поблизу Пісків, Авдіївки, Верхньоторецького, Троїцького й Зайцевого, а укріплення поблизу Невельського, Кам’янки, Новоселівки Другої і Троїцького ворог накривав артилерійським вогнем.


На маріупольському напрямку по позиціях поблизу Водяного російські окупанти вели вогонь із 82-міліметрових мінометів, а неподалік від Талаківки, Тарамчука й Широкиного — з 120-міліметрових. Повідомляється, що було зафіксовано три обстріли населених пунктів: «Із 122-міліметрових самохідних артустановок російські окупанти вели вогонь по житлових масивах Авдіївки й Первомайського, а з 82-міліметрових мінометів по Водяному, що перебувають на маріупольському напрямку».


За словами прес-офіцера штабу АТО Володимира Корніяка, ситуація на луганському напрямку має тенденцію до погіршення.


Не випадково вчора на Донбас вирушив черговий 53-й путінський «гумконвой». Цього разу його кінцевий пункт призначення — Луганська область. Традиційно після одержання таких «посилок» з Росії бойові дії спалахують із новою силою, бо під виглядом «гуманітарки» головний спонсор війни відправляє бойовикам озброєння, техніку, паливо.


Як повідомив учора на брифінгу спікер АП з питань АТО Олександр Мотузянік, на Донбасі триває ескалація, а бойові дії ведуться на рівні серпня 2015 року. Бойовики використовують заборонену зброю по всій лінії зіткнення, і зокрема обстрілюють житлові квартали населених пунктів.


Нинішня активізація противника цілком прогнозована. Це улюблений метод силового тиску Москви напередодні прийняття важливих політичних рішень. На тлі нових ноток у риториці про необхідність продовження санкцій проти РФ Кремль по всіх інформаційних фронтах наполягає на виконанні Києвом, по суті, в однобічному порядку певних пунктів Мінських домовленостей. Продавлюючи проведення виборів на окупованих територіях і особливий статус Донбасу на своїх умовах, путін і Ко смикають своїх солдатиків за ниточки, примушуючи нас силою до потрібного їм миру.


«Кремль використовує бойовиків як засіб тиску на Україну, для того, щоб переговори проходили на потрібних їм умовах у рамках Мінського процесу. А їх умови вкрай невигідні Україні: залишити кордон з Росією відкритим, виводити війська ніхто не збирається, роззброювати — теж, мало того, вони заявляють про готовність забезпечити охорону для проведення виборів на Донбасі за українськими законами, переодягши бійців першого й другого армійського корпусів у міліцейську форму. Це те, що Москва намагається проштовхнути на мінських зустрічах», — таку думку привселюдно висловив офіцер 95-ї окремої аеромобільної бригади Валерій Логінов (позивний «Аскольд»).