На змаганнях у Ріо-де-Жанейро тріатлон буде представлений однією нашою спортсменкою. Житомирянка Юлія Єлістратова офіційно кваліфікувалася на головні ігри чотириріччя. Так, на європейській першості, яка відбувся нещодавно в португальському Лісабоні, спортсменка принесла Україні срібну медаль. Юля в чудовому стилі пройшла всю дистанцію: дещо поступилася суперницям на плаванні та вело, однак за рахунок бездоганного бігу наздогнала їх і фінішувала другою. До слова, її результат на біговому сегменті був найкращим серед усіх учасниць чемпіонату. Це досягнення є найкращим в історії виступів збірної України на чемпіонатах Європи. У 2009-му Єлістратова вже була чемпіонкою континенту — щоправда, у віковій категорії до 23 років.
Нагадаємо, олімпійський тріатлон включає в себе плавання на відкритій воді (1500 м), велогонку (40 км) і біг (10 км).
Юлія Єлістратова розповіла «Голосу України» про свою кар’єру і особисті амбіції.
— Розкажіть, як ви розпочали спортивну кар’єру?

— У дитинстві я досить активно займалася танцями в ансамблі «Сонечко». Потім почала плавати. Спочатку, як для свого віку, дещо відставала, адже мої ровесниці займалися плаванням з п’яти-шести років. Тому одразу ж прагнула надолужити втрачене. Згодом зрозуміла, що хочу досягти більшого. Спробувала себе у тріатлоні і побачила в цьому своє покликання.
— Як оцінюєте рівень розвитку цього виду спорту в країні?
— На нинішньому етапі ми не є однією з найсильніших націй у світовому тріатлоні. Але ми маємо чимало яскравих представників, які потрапляють у призи на міжнародних змаганнях. Тріатлон — досить молодий вид спорту, проте впродовж останніх років і в Україні він став дуже активно розвиватися. Дедалі більше нових людей приходять у цей вид спорту, істотно зросла внутрішня конкуренція. Упевнена, що ми збережемо цю тенденцію, і наші спортсмени боротимуться за найвищі позиції.
— Які держави сьогодні є світовими лідерами у тріатлоні?
— Передусім, звичайно, Іспанія. Потім Велика Британія, Франція, США. Дуже прогресує Австралія.
— Чи задоволені ви виступом у Лісабоні?
— У мене найяскравіші враження від цього чемпіонату. Раніше я вигравала та була в призах на змаганнях серед молоді, проте це моя перша медаль дорослого чемпіонату континенту. Звісно, я задоволена результатом. Такі виступи додають упевненості у власних силах та мотивації для подальшої роботи. Чемпіонат Європи був досить важким, але залишилося достатньо сил для підготовки до літніх Ігор.
— Як проходитиме підготовка до Олімпіади?
— По плану двоє підготовчих зборів у Франції. Між ними, для підтримування максимальної швидкості, заплановані виступи на етапі Кубка Європи в Нідерландах та етапі Кубка світу в Угорщині. Безпосередньо в Ріо виліт заплановано на 16 серпня при тому, що жіночі перегони 20 серпня. Хочеться приїхати в останній момент, щоб уникнути акліматизації. Зазвичай гірше почуваєшся на п’ятий-десятий день.

ІЗ досьє «Голосу України»

Юлія Єлістратова народилася 15 лютого 1988 р. в Овручі Житомирської області. Зріст — 164 см, вага — 48 кг. Багаторазова чемпіонка України. Володарка «золота» (2009-й) і «срібла» (2010-й) молодіжних чемпіонатів Європи, переможниця етапу Кубка світу в Тисауйвароші (2010-й), неодноразова призерка планетарних та континентальних кубків. Учасниця Олімпійських ігор у Пекіні (2008-й) та в Лондоні (2012-й). Представляє спортивне товариство «Динамо». Навчається в аспірантурі Житомирського агроекологічного університету. Перший тренер — Наталія Кирилович. Захоплення: фотографія, подорожі, активний відпочинок, Інтернет.

ДУМКА ЕКСПЕРТА

Віце-президент Федерації тріатлону України Сергій Лисов:
— Певні шанси на здобуття ще однієї олімпійської ліцензії були в наших чоловіків, однак на головних змаганнях чотириріччя український тріатлон представлятиме лише Юлія Єлістратова. На мою суб’єктивну думку, шанс отримати ще одну ліцензію в чоловіків ми втратили ще минулого року. Запас залікових балів потрібно було робити тоді.

 

 

Олімпіада в Пекіні (2008-й). 

 

 

Етап Кубка Європи в Австрії (2011-й).

Фото надано НОК України.