На цьому наголосила заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд (на знімку) в ефірі телеканалу «Рада» під час телемарафону, присвяченого 20-річчю Основного Закону.

 


«Конституція має для мене особливе значення, тому що це був процес, з яким я прийшла в парламент у 1996 році як помічник народного депутата, — сказала вона. — І разом з моїми, тоді так само молодими колегами-помічниками, ми своїми ручками, складали конституційний архів, тобто архів першої Конституції України 1996 року». За словами законотворця, відтоді у неї залишилося «зворушливе ставлення» до цього документа.
Саме потреба захистити Основний Закон привела Оксану Сироїд уже як політика до парламенту й нині. «У 2014-му році я дуже чітко розуміла, що війна, яку розпочав Кремль на сході країни, перейде з активної бойової фази у фазу юридичну, і що через зміни до Конституції намагатимуться окупувати нас юридичними методами», — сказала заступник глави парламенту, наголосивши: «зміни до Конституції, які передбачають особливий статус для окупованих територій, це і є юридичний механізм окупації».


«Ми ще не дійшли до розуміння цінності Конституції», — зауважила Оксана Сироїд. За її словами, ми зріємо як суспільство, яке є власником Конституції. Водночас, наголосила вона, Основний Закон не є законом держави, «це закон для держави». Цей документ, на переконання заступника Голови Верховної Ради, — «це жива матерія, яка потребує тлумачення». Щоб розвивалися ми і Конституція разом з нами, ми повинні відчувати цей документ і своє право власності на нього, зазначила Оксана Сироїд, підкресливши, «що Конституція — це не власність Президента і не власність парламенту, це власність кожної людини, яка живе в Україні». Конституційний процес Оксана Сироїд назвала «процесом нашого спільного зростання — і суспільства, і нації, і держави». Однак звернула увагу: він має бути прозорим і легітимним, а люди, які розуміють сакральність цього процесу, мають до нього долучатися.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.