В Японії почалася офіційна передвиборна кампанія з виборів до верхньої палати парламенту, які відбуватимуться 10 липня. На цих виборах кожні три роки обирається половина складу палати. За традицією, лідери політичних партій на старті перегонів звернулися до виборців по підтримку. Кожний із них висловив свою точку зору на основні проблеми, навколо яких у суспільстві ведеться дискусія.

 

Однією з головних проблем є становище японської економіки та оцінка дій нинішнього уряду щодо її активізації. Ще одна «гаряча тема» — нові закони про національну безпеку, які посилюють обороноздатність країни та дозволяють японським збройним силам брати участь у воєнних діях за її межами.


Прем’єр-міністр країни Шіндзо Абе, який очолює Ліберально-демократичну партію Японії — переможця парламентських перегонів з 2012 року, не приховує свого переконання, що його партія отримає більшість у верхній палаті. І тоді, разом із двома третинами голосів, які ЛДП та її союзниця — партія «Нова Комейто» — мають у нижній палаті, можна буде швидко й результативно просувати нові ініціативи й рішення.


«Члени опозиційних партій не можуть відкрити рота, щоб не дорікнути, що абеноміка зазнала невдачі», — звернувся прем’єр до опонентів, починаючи передвиборну кампанію. Він переконаний: «Наступна битва йтиме за вибір: рухатися вперед чи назад. Чи продовжимо активну політику, аби досягнути розвитку Японії і процвітання кожного її регіону, створити країну, кожний мешканець якої відчув би на собі економічне зростання? Чи повернемося туди, де перебували чотири роки тому: в темні та застійні часи?»


«Абеноміка — неправильний шлях для Японії», — заперечує очільник головного конкурента ліберал-демократів Демократичної партії Кацуя Окада. «Ми покладемо край безвідповідальному управлінню адміністрації Абе та змінимо розстановку політичних сил». Демократи виступають проти змін до Конституції, які, на їхню думку, скасовують пацифістське спрямування Основного Закону. Що стосується економіки, то «економічна політика уряду повинна збалансувати розвиток і більш справедливий розподіл багатств»...


«Темні та застійні часи» — в риториці Абе — відносяться саме до правління демократів. А союзниця ЛДП — «Нова Комейто» — заявляє, що «за звучною критикою не чути, яку ж відповідальність демократи готові взяти на себе».


На критиці партій влади будують свою передвиборну агітацію чимало політичних сил. І тут нічого дивного немає: все, як скрізь і завжди. Тим більше, що абеноміка за останні три з половиною роки й справді не досягла відчутних успіхів. Лідер Нової партії реформ Хіроюкі Араї сказав про це так: «Якщо ми хочемо вирішити реальні проблеми, необхідно рухатися в напрямку реальних людей та їхніх домогосподарств». Натомість уряд Шіндзо Абе переконаний: поліпшиться ситуація в економіці, це відчують і реальні люди, і їхні домогосподарства. Потрібні тільки час і довіра виборців.


Цьогорічні вибори мають ту особливість, що в них вперше візьмуть участь виборці, яким виповнилося 18 років. Досі в країні могли обирати лише 20-літні й старші. Тож додатково до виборчих дільниць прийде майже 2,5 мільйона громадян. І це означає, що більше молоді обиратиме майбутнє для своєї країни.


Опитування засвідчують, що партія прем’єра більш як удвічі випереджає головних своїх опонентів — демократів. Отже, теоретично має можливість вибороти і дві третини голосів, що відкриває шлях і до змін у Конституції.

Чи перетвориться це співвідношення на реальні депутатські місця — покажуть вибори.

Токіо.