Російська делегація й надалі не братиме участі в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи. Такий результат дебатів, що відбулися в ПАРЄ 22 червня о восьмій годині вечора за київським часом.

Переважна більшість їх учасників виступили проти безумовного повернення РФ в ПАРЄ, проте говорили про необхідність міжпарламентського діалогу та співробітництво в рамках цінностей ПАРЄ.

 


Зокрема, доповідач Алекс Фішер головний акцент у своїй доповіді зробив на важливості міжпарламентських зв’язків та діалогу взагалі між країнами-членами ПАРЄ. Щоправда, Росію він жодного разу не згадав.


А от депутат Тіні Кокс також зазначив, що необхідно «не кричати на вулицях, а обговорювати все тут», і припустив повернення російської делегації в ПАРЄ у 2017 році після виборів у думу Росії.


У свою чергу, Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, коментуючи перебіг дебатів, під час участі в роботі ПАРЄ зауважила: «Ті європейські політики, зокрема і в ПАРЄ, які закликають до діалогу з думою РФ, роблять вигляд, що не знають очевидного: всі депутати причетні до злочину, до військової агресії проти Украйни. Це вони проголосували за введення військ на територію незалежної держави і за анексію Криму. Вони мають нести моральну і політичну відповідальність, а не їсти круасани у Страсбурзі. А голова Держдуми Наришкін і Сенату Матвієнко мають відповідати в суді в Гаазі, що провели питання розв’язання війни через парламент. Пом’якшення санкцій проти РФ — це потурання агресору, це заклик до безкарності, це дозвіл вовку і далі гризти слабших».


Водночас, на думку І. Геращенко, всі розмови про можливість поступового зняття санкцій з РФ — це підігрування Кремлю. «Це сценарій Путіна: шантажувати світ, мовляв, три дні не стріляють, трьох заручників звільнили — знімайте економічні санкції і залиште персональні проти Гіркіна і якогось Кісєльова... Це золота мрія Кремля. Тому ми маємо всіма силами боротися проти будь-яких спроб завести волинку про поступове зняття санкцій (що і робили в Парижі під час візиту Президента Порошенка, під час всіх дебатів, дуже жорстких і відвертих, з керівництвом Сенату і Нацзборів, та з Президентом Олландом). Санкції мають діяти В ПОВНОМУ ОБСЯЗІ до ПОВНОГО виконання Мінських угод. До моменту відновлення контролю над кордоном. Вимагати виконання Мінських угод потрібно від заколотника війни — від РФ і Путіна, а не нікчемних маріонеток з «ЛДНР», чиї прізвища завтра забудуть навіть у Кремлі, бо вони ніхто і знать їх ніяк», — написала вона на своїй сторінці у соцмережі.


Утім, навіть попри те, що переважна більшість учасників дебатів виступили проти безумовного повернення РФ в ПАРЄ, розслаблятися нам рано, вважає голова Постійної делегації Верховної Ради України у ПАРЄ, народний депутат Володимир Ар’єв (БПП).


«Ми дякуємо колегам з європейських країн, які нас підтримали. Але в Раді Європи з минулого місяця з травня в рази посилилося російське лобі, і воно посилюватиметься, чим ближче до січня 2017 року. Але ми не будемо змагатися грошима, тому що росіяни тут приходять і купують людей. Ми будемо змагатися нашими аргументами, використовувати правду», — підкреслив депутат.


За його словами, нині для Парламентської асамблеї Ради Європи настав іспит на європейськість. «Або ця організація буде віддана своїм принципам, або вона повторить долю тих міжнародних організацій, які відступили від позицій і розвалилися зсередини. Нам важливо на сьогодні зберегти Раду Європи. Україна буде робити все, щоб Рада Європи не зрадила своїм принципам, і ті країни, які її заснували, теж не зрадили принципам, які містяться в статуті Ради Європи», — зазначив В. Ар’єв.
 

Цитата

 

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко: «Більше того, українська сторона, як передумову можливих виборів вимагатиме ліквідацію псевдодержавних інститутів цих псевдореспублік, яких не визнала навіть Москва. З ким там розмовляти? З учорашніми охоронцями бандитів, які самі стали вбивцями і назвали себе прем’єрами і спікерами, хизуються своєю участю в бойових діях проти мирних населених пунктів України? Всі ці псевдоінститути мають бути ліквідовані. А їх ватажків — у Гаагу. Як проміжний варіант — можуть працевлаштуватися в Москві...».