ВРОЖАЙ-2016

 

На Полтавщині жнива почнуться не раніше 5--7 липня. При цьому головний хліб краю -- озиму пшеницю -- коситимуть і молотитимуть іще пізніше. Адже вологість останньої днями, за даними науковців і фахівців департаменту агропромислового розвитку ОДА, становила 50 відсотків. Тобто ця, так би мовити, знакова культура ще не готова до збирання. Тож стартуватимуть аграрії з озимого ячменю та ріпаку. Зрештою, попри те, що цього року клин ранніх зернових у регіоні трохи розширили (до 366 тис. га), він залишається все ще незначним порівняно з площами пізніх культур.

 

Загальнообласний урожай ранніх зернових очікується на рівні 1,3 мільйона тонн, серед яких левову частку (1 млн. тонн) становитиме озима пшениця. Це досить пристойний і, власне, майже типовий для останніх років показник. Надто з урахуванням минулорічних випробовувань озимини посухою, за яких деякі спеціалісти говорили про сумну перспективу ледь не стовідсоткового її пересіву. На щастя, їхні прогнози не справдились, а рясні дощі пізньої осені, весни та початку літа "оживили" покладене в суху землю зерно.

 

Водночас надмірне зволоження підносить хліборобам нові неприємні сюрпризи. Спочатку майже безперервні дощі істотно вплинули на поширення хвороб та шкідників рослин і, відповідно, на собівартість урожаю. Адже з тією напастю селянам довелося боротися за допомогою дорогущої "хімії". А тепер деякі поля з уже майже достиглим урожаєм "прасують" зливи, штормові вітри та навіть град. І хоча на Полтавщині такий форс-мажор поки що виявляє себе локально, фахівці у своїх прогнозах стали значно обережнішими...

 

Зокрема, вони говорять про те, що частка продовольчої пшениці в її загальнорегіональному вжинку сягатиме 70 відсотків лише "за сприятливої погоди". А на головне запитання -- чи вдасться зібрати вирощене без істотних втрат? -- сьогодні не може дати відповіді ніхто. При цьому, за інформацією профільного департаменту ОДА, до збирання врожаю в регіоні вже підготували 93 відсотки комбайнів, пального для зернозбиральної техніки тут також вистачає.

 

Василь НЕЇЖМАК.

 

Полтава.

 

Голос України