Відпочинок на чорноморському та азовському узбережжях Херсонщини дедалі дорожчає, але безпечнішим не стає. Приватні підприємці на гідроциклах та моторних човнах із причепленими до них атракціонами типу "банан" як ганяли трохи не по головах плавців, так і ганяють. Хоча пересування водного транспорту біля пляжів має здійснюватися тільки в межах спеціально встановленого фарватеру. До того ж, легалізацією цього прибуткового виду розважального бізнесу навіть не пахне.

 

У цьому переконалися працівники Укртрансбезпеки та Держприкордонслужби України під час спільного рейду пляжами популярного курорту Залізний Порт у Голопристанському районі. Тут біля берега літали на скаженій швидкості аж три гідроцикли. Їхні власники запевняли, що із документами в них усе пречудово. Та перевірка виявила, що за наданими реєстраційними номерами в єдиній базі даних фігурують зовсім інші плавзасоби. Тобто номери підроблені і за це підприємцям доведеться відповідати. Втім, жодні перевірки не спроможні зупинити охочих заробити свіжу копійчину на курортниках навіть ціною ризику "намотати їх на гвинт" чи просто наїхати на голову корпусом суденця.

 

За один такий інцидент підприємець уже постав перед судом у Скадовську. Біля місцевого пляжу він буксирував на моторному човні "Райдуга-45" надувний атракціон типу "Плюшка". І за півсотні метрів від берегу не розминувся із відпочивальником -- чоловіка порубало гвинтом так, що він отримав перелам плеча, трьох ребер, рвані рани стегна. Винуватець трагедії зумів вимолити у потерпілого мирову угоду, і тільки завдяки цьому не потрапив до виправної колонії. Суд зобов'язав його сплатити травмованому двадцять тисяч гривень компенсації, та ще й оштрафував на 3,4 тисячі.

 

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсонська область.

 

Голос України