Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у коментарі журналістам після врочистого засідання парламенту з нагоди 20-ї річниці ухвалення Конституції заявив, що на сьогодні «дуже важко» говорити про 300 голосів для ухвалення в цілому змін до Конституції щодо децентралізації. Глава парламенту відзначив, що ці зміни «є дуже потрібними для України», але на сьогодні один пункт щодо особливості самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областях, за словами глави парламенту, викликає надто велику дискусію в суспільстві, яка обумовлена агресивними діями російської армії і Путіна на сході України.

 

«Тому доки Путін не припинив атаку, доки немає тривалого перемир’я — хоча б 30—60 днів — дуже важко говорити про те, що в парламенті може бути 300 голосів для прийняття цих змін до Конституції», — сказав Андрій Парубій.

Водночас Голова Верховної Ради України наголосив, що наша основна умова — це вимога до Путіна припинити вогонь на східному фронті, припинити агресивну позицію щодо України і найголовніше — відведення російських військ з території нашої держави. «Це перше слово в нашому діалозі, й ми чекаємо відповіді, але відповіді не словами, а діями на наше звернення, — сказав А. Парубій. — І коли наше слово буде почуто, ми зможемо вести діалог наступний».

Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо ініціативи Президента України, висловленої у його промові під час урочистого засідання, глава парламенту заявив, що це питання нині перебуває у стадії обговорення. «Його також обговорюють із кримськими татарами, і це питання може бути винесено на обговорення на громадський розсуд, — сказав А. Парубій. — Наразі це питання на рівні ідеї та напрацювання, а законопроекту ще немає, і не узгоджений текст цих змін».

А. Парубій також повідомив, що рішення про дату закриття нинішньої сесії ухвалюватиметься одночасно із затвердженням календарного плану наступної сесії. Він не виключив можливість продовження поточної сесії: «Якщо виникнуть якісь непередбачувані обставини, якщо буде необхідність не закривати її, щоб депутати могли зібратися в будь-який момент для прийняття важливих рішень, сесію не закриватимемо, як це робили попереднього року», — сказав Голова Верховної Ради. За його словами, таке рішення прийматиметься напередодні закриття сесії, коли затверджуватимуть календарний план на наступну сесію — на осінь та початок зими.

Стосовно запитання про обрання нового складу, ЦВК глава парламенту висловив думку, що на сьогодні немає консенсусу між політичними фракціями. І поки не буде консенсусу, виносити питання про призначення нових членів ЦВК, на його погляд, недоречно. Бо, за законом, кожна кандидатура до складу ЦВК, запропонована Президентом, має голосуватися окремо. За словами А. Парубія, з четверга голови фракцій продовжать обговорювати це питання, і якщо стане відомо, що в сесійній залі вже є вдосталь голосів для ухвалення рішення, питання про обрання нового складу ЦВК одразу буде винесено на розгляд парламенту.

Не зволікатиме із винесенням на розгляд парламенту питання про зняття депутатської недоторканності з Онищенка, тільки-но це питання буде підготовлено.