У Сєверодонецьку відбувся показ анімаційного повнометражного фільму "Cafard", присвяченого подіям Першої світової війни. У стрічці бельгійський режисер Яан БЮЛЬТІЛ відтворив вічну тему війни, а в ній -- долю людини. У фільмі використовується сучасна анімаційна техніка так званого захоплення руху.

 

Як відомо з історії, сто років тому, 1916-го, король Альберт І відправив на допомогу царській армії до Галицького фронту експедиційний дивізіон бельгійський військових-добровольців. Цей підрозділ провів кілька наступів у Карпатах та Тернопільській області. Потім відбулася більшовицька революція, і дивізіон відступив до Києва, де став свідком боротьби України за незалежність. Повернення бельгійців додому було непростим. Пройшовши епічну одіссею Сибіром та тріумфальний "зірковий тур" територією США, вояки повернулись на батьківщину, але вже не таким, якими були, коли її залишали. Міністерство інформаційної політики України та Посольство Бельгії в Україні об'єднали свої зусилля, щоб представити українській публіці невідомий розділ цього глобального конфлікту. Посол Бельгії в Україні Люк ЯКОБС визнав, що був приємно здивований зацікавленістю, яку викликає доля бельгійського дивізіону в сьогоднішній Україні. "Історія різними шляхами нагадує, як перепліталися долі наших країн на той час. Ми занадто довго були штучно відокремлені", -- сказав посол і відзначив відновлення інтересу бельгійських промисловців до важливої інвестиційної діяльності на Донбасі.

 

Перед показом фільму "Cafard" сєверодонеччани познайомилися з виставкою, підготовленою Бельгійським Інститутом ветеранів війни з ініціативи Посольства Бельгії.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України