«Ми обговорили міждержавну співпрацю, зокрема дуже конкретні плани щодо покращення, модернізації і створення інфраструктури між Україною і Польщею  —  нові митні переходи, залізничні з'єднання та автобани. Також ми віддали багато часу для переговорів стосовно міждержавної співпраці у ширшому регіональному вимірі», — наголосив Голова Верховної Ради Андрій Парубій на Форумі місцевого розвитку.

 

Ця міжнародна подія відбулася напередодні Дня Конституції в місті Трускавці на Львівщині. Серед учасників: Голова Верховної Ради України Андрій Парубій, Маршалок Сейму Республіки Польща Марек Кухцінський, маршалки прикордонних польських воєводств та керівники обласної влади і місцевого самоврядування Львівщини, народні депутати, урядовці, представники дипкорпусу, міжнародних фондів та програм, а також неурядових організацій з України, Республіки Польща, Канади та США.


Голова Верховної Ради Андрій Парубій, окрім участі в дискусії на тему «Кращі практики органів місцевого самоврядування», також провів двосторонню зустріч із польським колегою Мареком Кухцінським та взяв участь у робочій зустрічі делегацій Верховної Ради України та Сейму Республіки Польща.


Андрій Парубій говорив про перспективу міждержавної співпраці «Європа — Карпати», питання залучення та участі України в дискусіях і форумах Вишеградської четвірки, де з 1 липня починається польське головування, пошуку нових форм співпраці в рамках проекту «Міжмор’я».


Також глава українського парламенту відзначив, що форум — це особливий приклад проведення тих масштабних реформ децентралізації, які здійснюються нині. «Мета заходу — розробка кращого механізму співробітництва у прикордонних областях, розв’язання проблем децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, адже саме реформа останнього дасть можливість поширення змін на інші сфери», — зазначив 
А. Парубій і наголосив, що досвід, здобутий під час живого безпосереднього спілкуванні, важливий і для депутатів місцевих рад, і для народних депутатів, і для польських колег.


Голова Верховної Ради України також вважає надзвичайно важливою дискусію з Маршалом Сейму Республіки Польща стосовно історичних подій напередодні обговорення зареєстрованих постанов у польському парламенті, частина з яких має досить критичні позиції щодо української сторони. «В обставинах, коли триває російська агресія на Україну і окупанти стоять на нашій землі, порушувати складні та непрості сторінки нашої історії є передчасним, для нас буде важливо під час дискусії переконати польських побратимів не загострювати окремі питання», — сказав Андрій Парубій та зауважив, що українці із вдячністю ставляться до того, що робила і робить Польща для України, до нашого стратегічного партнерства, до наших планів на майбутнє, зокрема геополітичного характеру — створення Балто-Чорноморського Союзу. Тож глава парламенту висловив упевненість, що українці та поляки зможуть знайти порозуміння та відкласти обговорення складних сторінок історії на майбутнє.


Маршалок Сейму Республіки Польща, у свою чергу, також наголосив на важливості міжпарламентського співробітництва у Східній Європі, насамперед довкола Карпатських гір, та висловився за розширення контактів на рівні парламентів України і Польщі.


М. Кухцінський також назвав три аспекти, за якими нині сприймають Україну. «По-перше, Україна за останні 20 років визволила себе, отримала незалежність, а тепер воює за неї з російським агресором. По-друге, ми дивимось як на державу, яка розбудовує і підсилює свою демократичну систему. І, по-третє, ми дивимось як на державу, яка прийняла остаточне рішення про європейський вимір свого майбутнього — і держава, і народ це зробили», — сказав він і зазначив, що Польща рішуче підтримуватиме Україну в цих трьох аспектах.


Під час відкриття Форуму місцевого розвитку голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин зауважив, що головні теми цього міжнародного заходу — це транскордонне співробітництво, децентралізація та співпраця самоврядування Львівщини і зарубіжних партнерів у рамках програм Європейського Союзу. «Крім того, до участі у форумі запрошено народних депутатів, які є ініціаторами законодавчих актів, без яких ми не зможемо говорити про швидкі та якісні зміни. Тому дуже важливо почути про досвід наших колег з Польщі, які мають хороші результати проведення реформ і готові ними ділитися», — сказав він.


Голова Львівської обласної адміністрації Олег Синютка висловив переконання, що форум не матиме формального характеру, адже сьогодні надзвичайно важливим є чітке усвідомлення того, що всі гілки влади і представники різноманітних політичних сил повинні скоординувати свої зусилля для розвитку України.


«Ми підтримали ініціативу обласної ради провести такий захід, — розповів директор Програми USAІD «Рада» Ігор Когут. — Одне із завдань нашої програми — налагодити ефективну співпрацю народних депутатів та представників органів місцевого самоврядування, що допоможе краще розуміти місцеві потреби і, відповідно, якісніше та ефективніше представляти в парламенті інтереси виборців. За його словами, Програма USAІD «Рада» планує поширити цей досвід на інші регіони країни.

Львівська область.

 

Маршал Сейму Республіки Польща Марек Кухцінський, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій (на передньому плані).