Так коротко можна підсумувати візит до Польщі минулого тижня міністра освіти і науки України Лілії Гриневич. У програмі поїздки були не лише офіційні зустрічі — з віце-прем’єр міністром, міністром науки і вищої школи Польщі Ярославом Говіном та заступником міністра національної освіти Польщі Маженною Драб, а й участь у роботі Українсько-польського експертного семінару «Нова українська школа».

За результатами перемовин з міністром науки і вищої школи стало відомо, що міністерства готують угоду про поглиблення співробітництва у сфері вузівської освіти і науки, яку буде підписано в грудні 2016 року в ході візиту Я. Говіна до Києва. «Уряди України і Польщі у питаннях університетської освіти мають ідентичні цілі. Тож слід краще використати ті канали співробітництва, що вже існують, аби взаємно ділитися досвідом», — заявив Я. Говін.
У свою чергу, Л. Гриневич наголосила, що нині існує диспропорція між викладачами і науковцями, з одного боку, та студентами, які значно частіше користуються програмами обміну, з другого. Рецептом покращення могло би стати створення спільних українсько-польських програм для викладачів і науковців. Серед позитивних елементів польського досвіду, який буде невдовзі реалізовано в Україні в рамках двосторонньої співпраці, стане створення агентства з питань оцінювання освіти.
Серед планованих нововведень має бути також створення спільної вузівської інтернет-платформи, яка допоможе поглибити співпрацю між ВНЗ. Переговори ведуться і щодо програми подвійних дипломів між польськими і українськими вишами. Поглиблення співробітництва слід сподіватися також і в рамках дослідницько-інноваційної роботи для університетів «Горизонт 2020», і  у сфері запобігання плагіату.
У рамках зустрічі в міністерстві національної освіти йшлося, зокрема, про навчання польською мовою в Україні та вивчення української мови в Польщі, а також про напрями співпраці і реформування системи української освіти в межах проектів, що фінансуються з фондів «польської допомоги для розвитку». Її прикладом є хоча б проект «Нова українська школа», що передбачає допомогу польських партнерів у розробці нових базових програм для всіх типів українських шкіл. І тут особлива увага приділялася молодіжним обмінам. Їх координацією займатиметься Україно-польська рада обміну молоддю, яка на засіданні 17 червня 2016 р. у Варшаві погодила порядок роботи і механізм ухвалення рішень та Регламент діяльності Ради з детальним описом та фінансовими умовами організації молодіжних обмінів.
Окрім цього, у Л. Гриневич була низка інших зустрічей, зокрема в Посольстві України у Польщі, в ході відкриття виставки відомого українського художника Павла Федіва та дитячого конкурсу декламування віршів про Батьківщину, організованих посольством з нагоди ювілею Конституції нашої держави.

Варшава.

 

 

На знімку: Лілія Гриневич, посол Андрій Дещиця (ліворуч), міністр молоді і спорту України Ігор Жданов (праворуч) під час вручення нагород учасникам конкурсу декламування віршів.

Фото автора.