Учора торги на найбільшій в Азії Токійській фондовій біржі продемонстрували, що інвестори потроху починають оговтуватися після оголошення результатів щодо виходу Великобританії із ЄС. Уже на початку торгів індекс Nіkkeі, що відображає курси акцій 225 провідних компаній країни, зріс на 1,11%, до 15 492,51 пункту. А ширший індекс TOPІX — піднявся на 1,31%, до 1 240,67 пункту. На 2,5% зросли в ціні акції компанії Toyota Motor — одного з провідних експортерів Японії.

 

Перед вихідними — на тлі оголошення підсумків по Вrexіt — фондові біржі Азії, і не тільки в Токіо, відчули справжнє потрясіння: індекс Nіkkeі впав на 7,92% — до 14,952,02 пункту. Такого низького рівня котирувань не було останні 16 років. Торги на деякий час навіть було призупинено.


Слідом за Токійською обвалилися китайські біржі. Фондові індекси Shanghaі Composіte та Shenzhen Composіte втратили тисячі пунктів. Індекс Гонконзької біржі Hang Seng упав на 5.46%.


Курс долара на Токійській валютній біржі в якийсь момент опустився до позначки 99 єн, побивши рекорд двох років і семи місяців (перед цим долар торгувався за 104,7 єни).

Інвестори щосили кинулися у тиху гавань єни. Ажіотажний попит виник на японські облігації.


Уряд Японії у п’ятницю провів термінове засідання, на якому обговорювалася необхідність вжити додаткові економічні заходи. Минулого тижня також відбулося позачергове засідання Ради з економічної та фіскальної політики. Прем’єр-міністр Шіндзо Абе пообіцяв підтримку насамперед малим і середнім компаніям, аби вони легше пройшли етап адаптації до складнощів, які можуть виникнути на етапі виходу Великобританії із ЄС. Абе зосередив увагу на ліквідації ризиків на ранній стадії, щоби не довелося потім надолужувати згаяне. Прем’єр відзначив також, що країни «Великої сімки» повинні об’єднати свої зусилля для підтримки світових фондових та валютних ринків в умовах, що склалися. 


Відреагував на ситуацію на ринках і Центральний банк Японії. Вперше з 2014 року він пішов на збільшення ліквідності японських банків: сума вливання, проведена у формі тижневих кредитів у доларах США під 0,87% річних, становила 1,475 мільярда доларів. Аналітики Fіnancіal Tіmes зазначили, що невеликі розміри підтримки, вочевидь, свідчать про відсутність серйозних проблем у японській фінансовій системі через Brexіt.


Першою жертвою ситуації (яка, щоправда, в компанії склалася раніше) можна назвати корпорацію Sharp, яку з 1 серпня збираються виключити зі списку 225 компаній, за якими розраховується ключовий індекс Nіkkeі. За підсумками фінансового року корпоративні зобов’язання компанії перевищують вартість її активів. Однак, якщо компанія Sharp вийде на позитивну пропорцію і фіксуватиме стабільний прибуток, її обіцяють повернути до почесного першого легіону.

Токіо.