Представники Гібралтару і Шотландії почали переговори про вироблення спільних дій, спрямованих на збереження членства цих частин Великої Британії у Європейському Союзі. Так, головний міністр Гібралтару Фабіан Рікардо розповів BBC про те, що він обговорює цю тему з першим міністром Шотландії Ніколою Стерджен, яка підтвердила британській телерадіокорпорації інформацію про ці переговори. Північна Ірландія також може приєднається до перемовин, оскільки жителі цих трьох частин Великобританії проголосували за збереження членства країни в ЄС. Тим часом Європарламент закликав Лондон невідкладно ініціювати процедуру виходу зі складу ЄС. Про це йдеться у резолюції, ухваленій під час екстреного засідання євродепутатів, скликаного з огляду на результати британського референдуму 23 червня.


Резолюцію підтримали 395 євродепутатів, 200 проголосували проти, 71 утримався, повідомляється у прес-релізі Європарламенту.


«Я попрошу прем’єр-міністра прояснити ситуацію якомога швидше. Ми не можемо залишатися тривалий час у невизначеності», — сказав під час екстреної сесії президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, інформує Euronews.


Після підбиття підсумків референдуму в Великобританії одразу в декількох європейських країнах було запропоновано взяти приклад зі Сполученого Королівства і проголосувати питання про вихід з ЄС. Наприклад, лідер французької партії «Національний фронт» Марін Ле Пен схвалила рішення британців і запропонувала провести аналогічний плебісцит у Франції. Петицію за проведення референдуму стали підписувати фінські активісти, правда, депутати парламенту Фінляндії заявили, що нічого подібного в країні не планується. Парламент Нідерландів уже визначився зі своєю позицією щодо подібного голосування про членство в ЄС і не підтримав таку ініціативу, що походила від лідера правої Партії свободи Герта Вілдерса, повідомляє DW. До того ж, за чинними законами Нідерландів, на сьогоднішній день всенародне голосування про членство в ЄС неможливо.


Тим часом самі британці задумуються над повторним Brexіt. Саме така петиція на сайті парламенту Великої Британії набрала понад чотири мільйони підписів. Парламент відповів, що розгляне це клопотання, адже воно набрало більше потрібних 100 тисяч голосів.