Україна виконала всі технічні вимоги, необхідні для запровадження безвізового режиму з Європейським Союзом, й очікує прийняття відповідного рішення у 2016 році. Про це в понеділок у ході робочого візиту до Німеччини заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спільної прес-конференції із Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

 

«Тепер рішення за Європейським Союзом. Ми очікуємо, що найближчим часом, після проходження внутрішніх процедур Європейського Союзу, таке рішення буде ухвалено», — сказав він та зауважив, що запровадження безвізового режиму було однією з тем переговорів з Ангелою Меркель.


Також В. Гройсман повідомив, що в жовтні в Києві відбудеться Друга спільна інвестиційна конференція та запрацює німецько-українська промислово-торговельна палата. За його словами, домовленості із Федеральним канцлером Німеччини про проведення інвестиційної конференції та початок роботи промислово-торговельної палати створять реальний та дієвий механізм для зміцнення економічних зв’язків України та Німеччини.

«Повідомлення для німецького бізнесу є наступним: ми дуже зацікавлені, щоб бізнес в Україні був успішний», — заявив прем’єр.


Зачепивши питання виконання Мінських угод, В. Гройсман закликав цивілізований світ об’єднатися, щоб змусити Росію виконувати їх. «Мінські угоди — це план, в який спосіб ми забезпечимо реінтеграцію територій, але для цього Росія має забезпечити необхідне виконання Мінських угод в частині і припинення вогню, і відведення озброєнь, і інших заходів, які передбачають мир на Європейському континенті», — підкреслив прем’єр та наголосив на неприпустимості проведення виборів на Донбасі, допоки Україна не відновить контроль за тимчасово окупованими територіями. Він зауважив, що Росія продовжує обстріли територій та українських громадян. «Вибори — це абсолютно демократичний процес, і не може бути підходів різних за стандартами до виборів в Україні і в інших європейських країнах. Вибори мають відбуватися тоді, коли є абсолютна відкритість, можливість прийти і вільно висловити свій вибір», — сказав він.


А. Меркель у свою чергу визнала, що оскільки ситуація з припиненням вогню на Донбасі дуже нестабільна, нині вибори не можуть відбутися з об’єктивних причин. Тож, за її словами, попри те, що ведеться активна робота над законом про вибори, сьогодні ще неможливо сказати, коли буде досягнуто того моменту, «коли розмови на політичному рівні стануть перспективними».


Питання запровадження безвізового режиму, виконання Мінських угод та продовження дії антиросійських санкцій також обговорювали під час зустрічі з Федеральним Президентом Німеччини Йоахімом Гауком.


«Хочу привернути вашу увагу, що український Крим був курортом, а окупований Росією Крим став військовою базою, яка несе загрозу всій Європі», — наголосив В. Гройсман і висловив переконання, що санкції стосовно Російської Федерації повинні залишатися в силі до моменту повної імплементації Мінських домовленостей, а також відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, включаючи Крим.