Адже якість літнього оздоровлення школярів безпосередньо залежить від фінансування
 
Хоча до тепла ще далеко, на Хмельниччині вже почали підготовку до сезону літнього відпочинку та оздоровлення дітей. У планах — додати сил та міці 114 тисячам юних подолян. Для цього передбачається виділити з обласного бюджету 3,5 мільйона гривень, залучити з різних джерел 14,5 мільйона гривень та отримати з Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до 10 мільйонів. Суми видаються чималими. Та хто і як може відпочити за такі гроші?
Молоде подружжя Тетяни та Андрія — типова сільська родина. Коли побралися кілька років тому, батьки зробили весільний подарунок — придбали крихітну однокімнатну квартирку в райцентрі. Але молодята, не знайшовши роботи в містечку, оселились разом із батьками у сільській хаті. Там же народились і підростають дві донечки. Тепер вони навчаються у першому та другому класах.
Вдома молоді люди теж без офіційної роботи. Але тут є город, пасіка, ще прадідівський сад. У хліву — окрім птиці, дві корови й десятеро поросят. Хоч невеликий, але все ж прибуток приносять і кілька гектарів родинних паїв, що здані в оренду. Словом, є де і біля чого добряче потрудитись. Причому всім. Дівчатка змалечку допомагають батькам і навіть... заробляють гроші. В родині з усмішкою та водночас і з гордістю розповідають, що з трьох-чотирьох років сестрички восени в іграшкові відерця збирають горіхи під старими деревами. Причому роблять це так ретельно, що встигають наповнити пару мішків — от тобі і заробіток.
Те, що літо — час канікул, сестрички засвоїли швидко. А от про те, що це традиційна пора відпусток, практично нічого не знають. Бо ні дідусі з бабусями, ні тато з мамою ніколи нікуди у відпустки не їздили. Та й ті школярики, що є у селі, а їх зовсім небагато, у таких мандрівках теж не бували. Усе тобі оздоровлення та відпочинок — біля хати чи в садку. Зі старшими можна сходити до лісу чи на ставок. От і все.
За чий рахунок на море і в гори?
Начальник обласного департаменту освіти Віктор Очеретянко прозвітував, що торік Хмельниччина була третьою в загальноукраїнському рейтингу з організації дитячого відпочинку. Піднятись на таку високу сходинку допомогло те, що, 
за статистикою, літньою кампанією було охоплено всіх дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування, сімдесят відсотків тих, які живуть у багатодітних родинах, більше п’яти тисяч юних талантів та обдарувань. 
Для них у краї працювало майже вісім з половиною сотень таборів, оздоровчих комплексів, наметових містечок, санаторіїв...
Здавалося б, тільки дуже лінивий не вирушив би туди за здоров’ям та розвагами. Але ж варто розуміти, що всякий відпочинок, а тим більше оздоровчий, вартує немало. То хто ж за нього платить?
Виявляється, торік більше 12 мільйонів гривень на це було знайдено в місцевих бюджетах. Переважно саме за ці кошти лікувались та набиралися сил діти пільгових категорій. Ще 15 мільйонів гривень заплатили спонсори, благодійники, громадські організації і батьки.
А якщо родина не має права на пільговий відпочинок чи хоча б на часткове відшкодування вартості путівки, то їй доведеться сповна заплатити самій. Та, зрештою, хіба не так має бути: за свій відпочинок сам і мусиш розрахуватись. Але річ у тім, що це може дозволити собі далеко не кожна сім’я. За даними офіційної статистики, баланс щомісячних витрат одного домогосподарства в області становить трохи більше трьох тисяч гривень. При цьому на відпочинок та культуру припадає лише півтора відсотка від вказаної суми. Тобто виходить не більш як півсотні гривень на місяць. Не забуваймо, це — на всю родину і на всі культурні заходи.
Гроші вкладати не в путівки, а в бази
То де ж шукати вихід із такої ситуації?
Відповідь однозначна: батьки мають більше заробляти, а відпочинок та оздоровлення повинні бути значно доступнішими. Та зрозуміло, що це лише побажання, бо економічних підстав для такого вирішення проблеми немає. І найближчим часом важко очікувати.
Але спробуймо порахувати і подивитись на все по-іншому. Нинішнього року на літню оздоровчу кампанію в області планується витратити близько 28 мільйонів гривень. Гроші великі. Та далеко не всі «охоплені заходами» отримають справді якісні послуги та харчування.
І це не просто припущення, а досвід минулих літ. Скажімо, за нормативами денний харчовий раціон має коштувати вісім гривень. Не будемо навіть уявляти, що можна з’їсти за такі гроші, щоб набратися сил, енергії та здоров’я... В такій ситуації єдине, що рятує, — це сонце, чисте повітря та природа. Тоді чи не надто багато доводиться за них платити, враховуючи вартість путівок?
Щоправда, декому все-таки пощастило. 
Більше восьмисот дітей з області насолоджувались сонцем, морем і комфортом в «Артекові» та «Молодій гвардії». А при цьому тільки в освітянській електронній базі даних — 33 тисячі дітей, котрі можуть розраховувати на певні пільги та допомогу. А загалом у загальноосвітніх навчальних закладах понад 127 тисяч учнів. 
Тож на цьому тлі кілька сотень щасливчиків — крапля в морі літнього відпочинку.
Можливо, значно раціональніше було б спрямовувати бюджетні та з такими потугами винайдені спонсорські кошти не на закупівлю кількох сотень путівок, а на інвестування у розвиток тих само дитячих таборів, баз відпочинку і наметових містечок? І робити це з таким розрахунком, щоб умови були комфортнішими, а оплата — значно меншою.
Для влади, яка насамперед хоче показати свою турботу про електорат, такий варіант не надто підходить. Бо куди простіше роздавати разові подарунки, проїдаючи при цьому величезні бюджетні кошти, аніж робити інвестиції у масштабні проекти, віддачі від яких доведеться чекати. Та хіба не гуманніше було б, якби один пільговик провів одне літо без подарованої путівки, зате з часом десятки і сотні родин змогли б дозволити собі достойний відпочинок для дітей?
 
Хмельницький.
 
Цифра
 
Торік із різних джерел фінансування на відпочинок сільських школярів було виділено 85 тисяч гривень. За ці гроші вдалось оздоровити 109 дітей. Це при тому, що загалом в області у селі живе і вчиться 47,5 тисячі школярів.
 
Поки що більшість дітлахів із Великої Медведівки, що у Шепетівському районі, бачили море лише по телевізору.
Фото автора.