Для продовження роботи, спрямованої на запровадження безвізового режиму, немає жодних перешкод. Про це в понеділок заявив Президент України Петро Порошенко за результатами міні-саміту «Україна—ЄС» у Брюсселі.

«Я не бачу поки що будь-яких ускладнень. Є об’єктивні труднощі, які з’явилися у зв’язку з Brexіt, але вони носять лише відтермінування на дні, можливо, тижні», — цитує главу нашої держави його прес-служба. Президент акцентував увагу, що Україна виконала всі взяті на себе зобов’язання плану дій щодо запровадження «безвізу».

 

«Ми обговорили низку важливих питань, у тому числі і скоординували наші дії по безвізовому режиму... І чекаємо, що формальні процедури в комітетах будуть завершені до літніх канікул у парламенті», — сказав глава держави по завершенні міні-саміту «Україна-ЄС» у Брюсселі.


Підбиваючи підсумки роботи, П. Порошенко констатував позитивну оцінку керівниками ЄС зусиль української влади в частині конституційної реформи, запровадження антикорупційного законодавства, обрання і початку роботи нового Генерального прокурора, і реформи, в тому числі й щодо дерегуляції.


Також під час перемовин з керівництвом ЄС детально обговорювалися і питання санкцій проти РФ. Глава держави зауважив, що задля продовження дії обмежень українські дипломати мають працювати й надалі. «Ми абсолютно впевнені, що нас почули, і рішення має бути позитивним. Але в жодному разі не можна говорити про те, що все вже вирішено — боротьба має вестися до останньої хвилини», — цитує главу нашої держави його прес-служба.


Під час зустрічі П. Порошенка з президентом Європарламенту Мартіном Шульцем лідери обмінялися думками стосовно результатів референдуму у Великій Британії та його можливих наслідків для подальшого розвитку відносин між Україною і ЄС.


Глава держави висловив сподівання, що нинішні внутрішні складнощі не призведуть до зосередження Євросоюзу виключно на власних проблемах, а стануть стимулом для пошуку нових успішних євроінтеграційних проектів, яким могла би стати Україна.


Мартін Шульц запевнив, що внутрішні процедури, пов’язані з виходом Великої Британії з ЄС, не вплинуть на готовність Європарламенту щодо запровадження безвізового режиму для наших громадян.


Президент повідомив, що в рамках його візиту було підписано два важливі для України документи — Угода про приєднання України до Євроюсту та Угода про наукову і технологічну співпрацю та асоційовану участь України у Програмі наукових досліджень та навчання Євратом (2014—2018).


За матеріалами прес-служби Президента України підготувала Юлія ЯЩУК.