Україна зацікавлена не тільки в обсягах інвестицій, а й у тому, щоб компанії, які інвестуватимуть в наші підприємства, були успішним прикладом для інших. Про це під час Української енергетичної конференції, що відбулася вчора у Києві, заявив прем’єр Володимир Гройсман (на знімку). Зазначимо, що ця конференція, у якій беруть участь потенційні міжнародні інвестори, важлива в контексті запланованої на кінець цього року приватизації низки українських енергопідприємств. Зокрема, впродовж вересня—грудня цього року планується продати контрольні пакети акцій шести енергопостачальних компаній, однієї великої вугільно-генеруючої компанії та чотирьох теплоелектроцентралей (ТЕЦ).

 


Прем’єр насамперед наголосив, що впродовж останніх двох років в Україні ухвалено низку важливих рішень, що дозволяють долати системні проблеми країни, зокрема у сферах дерегуляції, ефективної боротьби з корупцією, початку фундаментальної реформи судової системи. «За декілька років Україна матиме доступну систему судочинства, відкриту, прозору систему, яка захищатиме права людей і встановлюватиме справедливість у нашій країні. Уряд підтримуватиме цю реформу, щоб якомога швидше в Україні постав справедливий суд», — наголосив він. В. Гройсман також нагадав, що одне з перших рішень уряду стосувалося встановлення єдиної ринкової ціни на газ, що дасть змогу створити справжні ринкові умови у сфері енергетики.


«Думаю, ні в кого немає сумніву в тому, що Україна має великий потенціал, який ще не до кінця використовується. Так, ми ще маємо безліч системних проблем, які намагаємося вирішувати», — сказав він та повідомив, що найближчим часом при главі уряду буде створено Офіс супроводження інвестицій, який дбатиме, щоб у бізнесу не виникало додаткових потреб. «Ми змінюємо норми, ми змінюємо вимоги, ми забезпечуємо прозорість щодо надання публічних послуг, ми визначили для себе пріоритетом забезпечення утримання макроекономічної стабільності, економічного зростання. Ви нам потрібні, і для цього ми готові робити все, щоб кожен ваш крок в Україні був успішним», — підкреслив В. Гройсман та запевнив, що ефективно реагуватиме на спроби блокування приватизації державних підприємств. «Уряд зробить все, щоб забезпечити прозору і ефективну приватизацію, — сказав він та, відповідаючи на запитання щодо спроб блокування зацікавленими особами приватизаційних конкурсів через суди, зауважив, що спроби завжди можуть бути, але уряд ефективно на це реагуватиме. «Я, як Прем’єр-міністр, вже направив до контрольних судових органів за кожним фактом такого судового рішення звернення з прізвищами суддів з проханням розібратися із, на наш погляд, неналежною поведінкою таких суддів, і зараз ці провадження знаходяться у Вищій раді юстиції та Вищій кваліфікаційній комісії суддів», — повідомив В. Гройсман.


Присутній на конференції Надзвичайний та Повноважний Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт відзначив, що американський уряд дуже задоволений підходами українського прем’єра та уряду до процесів реформування і трансформації економіки. «Якщо подивимося на кроки, що були здійснені у 2016 році, то побачимо, що найуспішнішими були саме дії в енергетичному секторі, зокрема, набагато просунулося реформування в «Нафтогазі України», наближається до цивілізованого регулювання в «Укргазвидобуванні», вперше Україна в зимовий період купувала газ не в Росії, а за найкращою ціною на міжнародних ринках. Ця реформа критично необхідна, бо традиційно енергетичний сектор впливав на розвиток української економіки. Це та галузь, яку російський уряд використовував для впливу на Україну і також це був дуже корумпований сектор, який негативно впливав на політику інвесторів. Тож ця трансформація є вкрай важливою для конкурентоспроможності української економіки, для співробітництва України з міжнародним та американським бізнесом... Енергетична галузь стоїть на першому місці в боротьбі України за побудову сучасної європейської демократії і ми бачимо значний прогрес щодо зменшення корупції в цьому секторі, відбувається уніфікація цін на газ, що дуже важливо на шляху боротьби з корупцією», — зазначив він та підкреслив, що саме встановлення єдиних цін на газ як для домогосподарств, так і для юридичних осіб прибирає корупцію і створює цивілізований та сприятливий для нових інвестицій енергетичний ринок. Крім того, Д. Пайєтт позитивно оцінив ухвалення закону про ринок газу та висловив сподівання, що восени також буде ухвалено закон про ринок електроенергії, який закладає підґрунтя для незворотності реформ в енергосекторі.