Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради рекомендував парламенту розглянути внесене Генпрокурором подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Олександра Онищенка.


Щоправда, члени комітету вважають, що рішення про затримання та арешт парламентарія розглядати передчасно, оскільки подання в цій частині є недостатньо обґрунтованим. «Ми не почули достатньої аргументації, чому до народного депутата Олександра Онищенка треба застосовувати такий суворий запобіжний захід, як взяття під варту», — сказав перший заступник голови комітету Павло Пинзеник (на знімку).

 


Однак остаточне рішення — за Верховною Радою. Також у рішенні комітету сказано, що подання про зняття з О. Онищенка депутатської недоторканності, його затримання та арешт мають бути розглянуті та проголосовані окремо.


Під час засідання Генпрокурор Юрій Луценко наголосив, що слідчими діями було охоплено діяльність компаній, які були підконтрольні О. Онищенку в період останніх трьох років, включаючи січень цього року, оскільки після цієї дати народний депутат передав активи в управління іншим особам. Він підкреслив, що досліджувати та надавати оцінку зібраним доказам повинен винятково суд. «Нині ніхто не займає сторону завідомо визнання пана Онищенка злочинцем. Я з повагою ставлюся до того, що він знаходиться в Україні», — зазначив Генпрокурор.


Після перерви, коли оголошувалося рішення комітету, О. Онищенка на засіданні вже не було. А до цього він заявив, що не збирається тікати з України та готовий отримувати повідомлення про підозру і йти до суду, щоб доводити свою невинуватість. «Вирішувати — бандит я чи ні, має суд. Не хочу переховуватися ні від яких слідчих дій чи ще чогось. Я готовий йти у відкритий судовий процес», — наголосив народний депутат. При цьому він повідомив, що має намір поїхати на тренування до Відня, але пообіцяв повернутися до того часу, коли Верховна Рада зможе розглянути питання про позбавлення його недоторканності. А ще він висловив упевненість, що зможе взяти участь в Олімпійських іграх у Ріо-де-Жанейро, які розпочнуться 5 серпня.


Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький під час спілкування з журналістами повідомив, що підозру народному депутату О. Онищенку підготовлено, її оголосять одразу після того, як Верховна Рада проголосує за зняття з нього депутатської недоторканності.


Він також наголосив: є дуже обгрунтовані підозри, що учасники цієї злочинної схеми намагатимуться втекти до Росії або на непідконтрольні українській владі території.