Днями у Бучачі відкрили погруддя відомого єврейського письменника, лауреата Нобелівської премії (1966 рік) Шмуеля Йосефа Агнона (Чачкеса). Він народився у цьому місті в серпні 1887 року за часів Австро-Угорщини, назавжди зберіг теплі спогади про нього і прославив на весь світ.

 

Характерно, що встановлення пам’ятника — суто громадська ініціатива. Ідея народилася у подружжя Мар’яни і Дмитра Максим’яків, фінансування взяли на себе Луїза і Міхаель Беккери з німецького Регенсбурга. Міська влада Бучача подбала про облаштування скверика Агнона, а встановили постамент навпроти будинку, де він народився. Відомий львівський скульптор Володимир Цісарик зумів передати багату палітру внутрішнього світу письменника, він ніби радіє зустрічі з рідним містом. Архітектор Дмитро Садовий органічно вписав постамент у пейзаж: неподалік видніються стіни монастиря василіан, тихо несе свої води Стрипа.
Саме відкриття було камерним, теплим. Попри спеку сюди прийшло чимало жителів Бучача, вони пишаються відомими людьми, які тут народилися і творили.
«З Україною пов’язані імена майже двадцяти лауреатів Нобелівської премії, шість з них народилися на нашій землі, — зазначив голова обласного осередку Наукового товариства імені Шевченка в Україні, академік Академії медичних наук Михайло Андрейчин. — Ми пишаємося всіма, якої б національності вони не були. Тернополяни багато зробили для дослідження теми «Нобелівський рух та Україна», традиційними стали нобелівські читання, налагоджено зв’язки з лауреатами премії. Велика заслуга у цьому тернопільського дослідника Юрія Ковалькова. Влада повинна дбати про підтримку науки, щоб українці також були серед лауреатів Нобелівської премії».

Тернопільська область.

 

Луїза Беккер та міський голова Бучача Йосип Мосціпан (на передньому плані) біля погруддя.


Фото автора.