Важка атлетика. Тбілісі (Грузія). На конгресі Міжнародної федерації ІWF за результатами чемпіонату світу-2015 оприлюднено інформацію про позитивні допінг-проби спортсменів.


Зокрема, у вагової категорії до 94 кг позитивні проби виявилися у казахстанських важковаговиків Алмаса Утешова й Жасулана Кидирбаєва, які посіли друге й третє місця, а також білоруса Олександра Венскеля, який фінішував четвертий. Зрозуміло, їх дискваліфікували. Відтак український спортсмен Дмитро Чумак став власником бронзової медалі з результатом 386 кг (ривок — 175 кг, поштовх — 211 кг). Перше місце віддали білорусу Вадиму Стрельцову, друге — поляку Адріану Едварду Зелінському.


Переможний дубль


Легка атлетика. Мурсія (Іспанія). Міжнародні змагання. Українські спортсменки досягли блискучого результату. В їхньому активі золота і срібна нагороди на дистанції бігу на 400 м. Ольга Бібік фінішувала перша (53,02), слідом за нею — Юлія Олішевська (53,10).


«Дніпро» житиме, але скромно


Футбол. Про це заявив власник клубу Ігор Коломойський. А от гравці і наставник команди Мирон Маркевич вважають, що насамперед керівництву слід виплатити їм заборгованість за одинадцять місяців.


Тренер дніпрян заявив, що подає у відставку:


«Знаю, що клуб існуватиме, планується навіть виїзд команди на тренувальний збір за кордон. А ось якою буде ця команда — то вже інше питання. Втім, про майбутнє «Дніпра» доведеться думати не мені, бо я подаю у відставку. Про це вже заявив керівництву клубу. Не бачу сенсу продовжувати роботу — тим паче безплатно.


Ми живемо у цивілізованому світі, де зароблене чесною працею треба виплачувати. А жити цілий рік у невідомості, втрачаючи футболістів один за одним, — такого в іменитому клубі бути не повинно.


Майже всі провідні гравці роз’їхалися по інших країнах і клубах. Наскільки я зрозумів, настав час молодих футболістів і молодих тренерів. Можливо, в цьому є логіка».


Сам Мирон Богданович вирішив узяти тайм-аут у тренерській роботі.


***


Останнім часом з «Дніпра» пішли Матеус, Лео Матос, Євген Шахов, Дмитро Чигринський, Ян Лаштувка, Андерсон Піко, Володимир Адамюк, Дуглас і Бруну Гама. Майже ціла команда. До Туреччина збирався Роман Безус, а до Греції — Роман Зозуля. Але, ніби, обидва передумали.


Третя перемога на зборі


Нідерланди. Де-Лютте. Стадіон Sportverenіgіng SV De Lutte. Контрольний матч. «Гент» (Бельгія) — «Шахтар» (Україна, Донецьк). 0:2. Голи: Феррейра, 27, Дентіньо, 79.


«Шахтар»: перший тайм — Сарнавський, Данченко, Кривцов, Матвієнко, Соболь, Фред, Малишев, Марлос, Бернард (Тайсон, 43), Феррейра, Борячук; другий тайм — Кудрик (Каніболоцький, 68), Петряк, Ордець, Воловик, Ісмаїлі, Зубков (Нем, 70), Танковський, Малишев (Коробенко, 61), Тайсон, Едуардо, Дентіньо. Тренер — Паулу Фонсека.


«Гент»: ван Гервен (Сегерс, 46), Бурссенс, Озкан, Берідзе (Жилеард, 58), Абделалі (Фламаріон, 61), Кабангу, Верстрате (Церовець, 46), Рацці (Секулич, 46), Де Смет, Аділсон (Родрігес, 61), Олайінка (Вален, 61). Тренер — Барт ван Рентергем.


Це був третій матч «гірників» на нідерландському зборі. Як і два попередні, він завершився перемогою українського клубу. Нагадаємо, що раніше донеччани переграли KІFA Pro Team (Нідерланди) — 9:0 і німецький «Меппен» — 4:1.


Звісно, це були не найсильніші суперники. Але спаринги з ними були корисні. Новий португальський наставник нашого елітного клубу знайомився з підопічними, перевіряв ігрові зв’язки. Робив якісь творчі експерименти.
А от «Гент» — відома команда — регулярний учасник єврокубків. В останньому чемпіонаті Бельгії він став срібним призером. Цього разу «Шахтар» весь ігровий час володів ініціативою і без особливих зусиль переміг.
Наступний контрольний поєдинок підопічні Паулу Фонсеки проведуть 2 липня. Їхній суперник — 9-й клуб (сезон-2015/2016) в Ередивізі (вищому дивізіоні Нідерландів) «Вітесс» (Арнем). Початок о 18.00.


***


До речі, «Шахтар» буде представлено на Олімпіаді в Ріо. Оголошено склад олімпійської збірної Бразилії, до якого включено 23-річного донецького півоборонця Фреда. Його дискваліфікація за вживання заборонених ліків завершилася, і він підписав з «гірниками» новий контракт терміном на п’ять років.


Підготував Геннадій БРАНИЦЬКИЙ.