Ситуація на воєнному Донбасі продовжує ускладнюватися. З кожним днем, судячи з оперативних зведень штабу АТО, зростає кількість обстрілів наших позицій з боку проросійських формувань. Водночас дедалі частіше ворог застосовує зброю, заборонену Мінськими домовленостями. У хід ідуть важкі міномети, танки і 122-мм артустановки. У штабі стверджують, що українські вояки відкривають вогонь у відповідь на атаки «знахабнілих окупантів».


Тим часом російська пропаганда продовжує приписувати «подвиги» терористів ЗСУ. Чергову її дезу про те, що, нібито, наші сили наступають у районі Дебальцевого та Вуглегірська, спростував спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко. Він назвав такі повідомлення провокацією й нагадав, що Україна суворо дотримується Мінських домовленостей.


Днями українська розвідка зафіксувала чергові факти перекидання особового складу, військової техніки, постачання боєприпасів і пально-мастильних матеріалів із РФ на окуповані території Донбасу, повідомляє прес-служба ГУР Міноборони.


Зокрема, до Донецька прибуло сім танків, дві 122-мм РСЗО «Град», три БМП, дев’ять вантажних автомобілів (із них п’ять із боєприпасами, чотири з л/с); до Іловайська — дев’ять цистерн із дизельним пальним (450 тонн); до Холодного — п’ять вантажних автомобілів, у тому числі три з особовим складом; у Стаханов (територія колишнього ВАТ «Стахановський феросплавний завод») — до 50 одиниць військової техніки (в тому числі танки, БМП, автомобільна техніка).


Усе це загострення відбувалося на тлі чергового раунду переговорів Тристоронньої контактної групи в Мінську. Аналітики пов’язують ескалацію воєнного конфлікту на сході нашої країни не тільки з Мінським процесом, а й із самітом ЄС. Демонстрація сили — улюблена «вишенька» на дипломатичному торті, яким Кремль останнім часом загодовує стару Європу, бажаючи отримати скасування санкцій.


Що ж стосується успіхів Мінських переговорів, то на словах вони мають вигляд більш оптимістичний, ніж на передовій. За підсумками останнього засідання 29 червня спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдик повідомив, що підгрупа з безпеки домовилася про розведення сил і засобів на лінії зіткнення у двох районах Донбасу. Без вирішення блоку питань з безпеки не буде прогресу з інших напрямів — політичних, соціальних, гуманітарних. Досі, по суті, заблоковано процес обміну заручниками. Однак на наступному засіданні у форматі Україна—ОБСЄ—Росія, яке анонсовано на 13 липня, планується обговорити створення групи з відновлення контролю Києва над кордоном із РФ.


А Москва під маскою миротворчої вівці продовжує відігравати роль агресивного й хитрого вовка. Заперечуючи свою пряму причетність і участь у воєнних діях на території України, РФ намагається примусити Київ до офіційного діалогу зі своїми маріонетками. Так, глава російського МЗС Сергій Лавров упевнений у необхідності «прямого діалогу» української влади з підтримуваними Росією бойовиками на Донбасі. На його думку, саме така умова відображена в Мінських домовленостях. Про це він заявив учора під час спільної з міністром закордонних справ і міжнародного розвитку Франції Жан-Марком Еро прес-конференції в Парижі, передає Укрінформ. 

При цьому із властивою головному дипломатові Росії скромною нахабністю повідав про «колосальну» роботу, яку проводить РФ у цьому контексті. Мовляв, «останніми днями або тижнями активізувалися контакти, щоб зрушити з «мертвої точки» процес реалізації Мінських угод. За словами французького міністра Жан-Марка Еро, який, власне, і запросив у Париж Лаврова, «необхідно дотримуватися Мінських домовленостей, що дасть змогу нам у майбутньому вийти з режиму санкцій...».