У Полтаві почали відзначати 150-річчя з дня народження видатного українського історика і державного діяча Михайла Грушевського. З цієї нагоди у краєзнавчому музеї відкрили виставку, присвячену його багатогранній діяльності (на знімку).

Вона не лише фіксує основні віхи біографії вченого, а й розвінчує нав’язуваний радянською історіографією міф про його «відірваність» від Центральної України. Власне, українофоби й нині переконують спільноту у тому, що народжений на території сучасної Польщі історик, який тривалий час жив і досліджував минувшину на Галичині, нібито не враховував реалії «материкової» України, тому, мовляв, багато «дофантазовував»... Такі псевдонаукові «відкриття» спростовуються представленими в експозиції матеріалами, копіями документів, світлинами.
На її відкритті знаний полтавський історик заступник директора краєзнавчого музею Володимир Мокляк нагадав присутнім про те, що, за свідченнями самого Михайла Сергійовича, рід Грушевських (Грушів) мав козацьке походження й коріння в селі Худоліївка, розташованому на території сучасної Черкащини. Водночас батько майбутнього провідника Центральної Ради УНР свого часу був професором Полтавської духовної семінарії. Сам Михайло Грушевський у листопаді 1913 року приїздив у Полтаву, щоб разом зі столичною делегацією взяти участь у відкритті Українського клубу та відзначити 75-ті роковини з дня смерті Івана Котляревського. В обласному центрі збереглися будівлі, які відвідував тоді подвижник української справи.
На одному з виставкових стендів — текст промови Грушевського, виголошеної 10 листопада 1913 року в полтавському театрі (тепер — кінотеатр «Колос»). Те полум’яне звернення до вітчизняної інтелігенції, покликаної утверджувати нашу національну ідентичність, не втрачає актуальності й понині.

Полтава.

Фото автора.