Значну частину радіоактивного цезію, який «висипався» в центрі Токіо через кілька днів після аварії на АЕС «Фукусіма», за ці роки не змило дощами чи поливанням вулиць: він залишився у навколишньому середовищі у вигляді «скловидної сажі». Таку сенсаційну новину повідомили науковці університету Кюсю на Міжнародній Гольдшмідтівській конференції з прогресу в геохімії, що відбувалася в японському місті Йокогама.

 

Серед радіоактивних елементів, які вивільнились із пошкоджених реакторів під час аварії на АЕС «Фукусіма», основну частину становили ізотопи цезію 134 та цезію 137.

Період напіврозпаду першого — 2 роки, другого — 30 років. Цезій розчиняється у воді, тож дослідники сподівалися на те, він за ці роки був змитий водою. Тож яким  було здивування японських геохіміків на чолі з професором університету Сатоші Уцуномія, коли в зразках, узятих за 230 кілометрів від аварійної станції, надсучасна електронна мікроскопія та методи авторадіографії показали, що більшість радіоактивного цезію, з’єднавшись з наночастками оксидів заліза та цинку, утворили стійкі скловидні мікрочастки, котрі «налипли» на місцях, куди потрапили як скловидна «сажа». І просто так її змити неможливо. 


Вочевидь, заявляють геохіміки, значна частина цієї сажі досі перебуває там, куди вона потрапила під час осідання, тож дози радіоактивного опромінення не є такими, якими вони уявлялись раніше. Через високий вміст цезію в мікрочастках «сажі» радіоактивність на одиницю маси в пробах виявилася більш як у сто разів вищою, ніж фонова радіоактивність у типових ґрунтах у префектурі Фукусіма.


З’ясувалося, що в зразках із повітряних фільтрів, взятих у Токіо 15 березня 2011 року, 89% від загальної кількості радіоактивних елементів становили цезієві мікрочастки, а не водорозчинний цезій. Коментуючи це дослідження, професор Бернд Грамбов, який керує однією із науково-дослідних груп Агентства з атомної енергії Японії, заявив, що це дослідження краще пояснює механізми перенесення часток радіоактивного цезію, а також змінює уявлення про наслідки вдихання таких часток для здоров’я. Період напіврозпаду цезію з нерозчинних сполук може бути довший, ніж у розчинного.


До речі, минуло більш як п’ять років з моменту аварії на АЕС «Фукусіма», перш ніж керівник компанії-оператора АЕС зізнався, що в березні 2011 року ТЕРСО приховала інформацію про розплавлення палива у трьох реакторах. Понад два місяці ТЕРСО офіційно цього не визнавала. Незалежна комісія, яка проводила розслідування, заявила у своїй доповіді, що тодішній президент компанії Масатака Шімідзу заборонив співробітникам говорити про «розплавлення активної зони». Начебто інструкція про невикористання терміна «мелтдаун» надійшла з канцелярії прем’єр-міністра Наото Кана. Комісія не підтвердила даних про «інструкцію», однак обіцяла продовжити своє розслідування.

Токіо.