Через російську окупацію Криму і воєнні дії на Донбасі  1,8 мільйона людей переїхали в інші регіони України й одержали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Як відбувається їх об’єднання та інтеграція у громадах на новому місці і як розв’язати проблеми переселенців? Про це йшлося на вчорашній конференції «Відновлення на сході України», організованій у Києві Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і ВПО та Міжнародною організацією з міграції. На ній були присутні представники посольств Японії і Норвегії.


На конференції зазначалося, що одне з ключових завдань у вирішенні проблем внутрішньо переміщених осіб — підтримувати діалог між ними й місцевими жителями, налагодити комунікації з державною владою, міжнародним співтовариством і соціумом. Тільки таке спільне обговорення і проговорювання ситуації дозволить добитися благополучної адаптації людей, які втекли від російської агресії, успішної їх інтеграції, соціальної згуртованості, відновлення миру в нашій країні. Загалом у конференції взяли участь понад сто представників більш як 50 громад, що постраждали від конфлікту.

 


— Громади, які приймають внутрішньо переміщених осіб, потребують уваги й підтримки з боку держави, — упевнений міністр із питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш (на знімку). — Якісна організація роботи на рівні громад дає відповіді на низку ключових питань, з якими стикаються ВПО, а це й соціальний захист, і забезпечення місцем проживання, надання медичної допомоги, влаштування дітей у дошкільні й загальноосвітні установи. Що є основними принципами децентралізації влади.


Водночас, за словами міністра, є і політичне підґрунтя у цій ситуації, спричинене нав’язливим бажанням декого підмінити децентралізацію федералізацією. «Однак модель децентралізації, яка зараз є у нас, передбачає дуже потужні й сильні громади. І це є нашою стратегічною метою», — зазначив Вадим Черниш.

Продовження теми читайте в наступних номерах «Голосу України».