На Рівненщині субсидією на оплату за спожитий природний газ користуються більше ста тисяч домоволодінь. Значна частина із них не сплачує навіть визначений управліннями соцзахисту обов'язковий платіж. Через це у ПАТ "Рівнегаз" виник дефіцит обігових коштів. До того ж нинішня система надання субсидій не стимулює населення до економії енергоресурсів. Уперше за декілька років побутові споживачі області не зменшили об'ємів використання газу і при значно теплішому осінньо-зимовому періоді спожили його на 13 відсотків більше, ніж торік.

 

Нині державну допомогу отримує близько 40 відсотків усіх побутових споживачів. Тобто значна частина виручки компанії -- це лише паперові зарахування по субсидіях.

 

"Єдині, хто сплачує за транспортування газу "живими" коштами, -- це промисловість та юридичні особи. Але надходження від цієї категорії споживачів становить 16--18 відсотків. Відтак "Рівнегаз" недоотримує виручки за протранспортований субсидантам газ. А це близько 40 відсотків доходу. Для того щоб ліквідувати аварійну ситуацію, відремонтувати газопроводи, придбати лічильник і безплатно встановити його, потрібні "живі" кошти. Але субсидія цього не забезпечує", -- каже заступник голови правління з обліку газу ПАТ "Рівнегаз" Віктор ОСНИЦЬКИЙ.

 

Враховуючи нові ціни на блакитне паливо, кількість субсидантів і надалі зростатиме. Аби уникнути заборгованості і мати змогу сплатити за такий дороговартісний ресурс, ПАТ "Рівнегаз" завжди рекомендує споживачам звертатись по державну допомогу. Але система надання субсидій повинна не бути перешкодою, а навпаки підтримувати і захищати інтереси споживачів. Тим часом наявна система субсидіювання провокує надмірне використання блакитного палива споживачами і загрожує газорозподільчому підприємству втратою платоспроможності. Адже значна частина субсидантів має переплату на своїх особових рахунках, не сплачуючи при цьому навіть обов'язкової частки платежу за газ.

 

Вікторія ЛЕВЧУК,
фахівець із зв'язків з громадськістю та пресою
ПАТ "Рівнегаз".

 

Голос України