28 червня спеціальним військовим медичним літаком "Віта" з Польщі до України перевезли Героя України майора Олександра Петраківського, де він проходив лікування.

 

 

На нашій війні капітан Олександр Петраківський очолював групу спеціального призначення оперативного командування "Північ" Збройних Сил України. 20 липня 2014 року група військових під його керівництвом, забезпечуючи проходження колони техніки Збройних Сил та сил батальйону "Айдар"  до аеропорту Луганська, потрапила у засідку під селищем Щастя. Під час бою Олександр Петраківський дістав важке поранення в голову, проте продовжував керувати діями групи, виносив поранених у безпечне місце, що дало змогу забезпечити передислокацію колони.

 

 

На лікуванні в Ізраїлі і Польщі поранений офіцер провів два роки. Але ефекту від лікування фахівці  не спостерігали. Відразу після поранення у медзакладах Харкова і Львова лікарі, на жаль, припустилися помилок, через те стан пораненого ще погіршився.

Батько Героя України Петро Петраківський на прес-конференції у Київському військовому госпіталі, куди помістили Олександра, кілька разів повторив слова Тараса Григоровича Шевченка "Борітеся -- поборете". Полковник спецназу Петро Станіславович дослужився до комбата  у 8-му окремому полку спеціального призначення. Потім став начальником факультету аеромобільних військ у Львівській академії сухопутних військ. Дружина Тетяна теж офіцер -- підполковник, донька -- майор, зять -- капітан.

 

 

Полковник Петраківський не думає опускати руки у боротьбі за сина. Розповідає, як достукувався до влади, стояв під Верховною Радою і виловлював депутатів, писав багато листів, намагався зустрітися з високопосадовцями. Терпіння було на межі. Можемо сказати, що для України  Олександр  Петраківський -- Герой, а для нього  батько -- герой. Не кожен чоловік здатен на такі випробування.

Після зустрічі з Президентом 14 квітня цього року крига скресла. "Перш за все я дякую Президенту, від нього все пішло на краще. Він Петро і я Петро, а з грецької Петро -- "камінь". І обіцяне слово теж має бути, мов камінь. І я вірю Президенту", -- каже Петро Станіславович.

 

 

Він дякує всім: і міністру оборони, і начальнику Генерального штабу, лікарям МО і МОЗ, і льотчикам, які здійснювали евакуацію. Багато людей беруть участь у порятунку його сина.

 

 

Начальник Військово-медичного департаменту МО генерал-майор Андрій Верба(його довелося зустріти у гарячому липні 2014-го у польовому госпіталі на луганському напрямку; тоді він був іще полковником -– військовим хірургом) розповідає, що лікарі склали графік досліджень пораненого майора. Також направлено звернення до посольств Німеччини, США, Японії, Італії, Франції та Естонії щодо залучення фахівців цих країн для проведення комплексного огляду та лікування і реабілітації Олександра Петраківського.

Начальник Київського військового госпіталю генерал-майор Анатолій Казмірчук каже, що разом із обстеженням уже триває і лікування. Майора помістили у клініку неврології і нейрохірургії, навіть залучили спеціаліста-логопеда, сподіваємося на позитивний результат.

І батько, й мати, і ми теж сподіваємося на успіх лікування Героя України Олександра Петраківського. Адже не можуть зусилля скількох людей піти на марно.

 

Фото автора.