Альянс невеликих міст із сусідніми селами у рамках об’єднання громад на Херсонщині далеко не завжди викликає ентузіазм у самих селян. Здавалося б, у місті і лікарні, і магазини, і кіно з театрами та музеями — чому б організаційно не стати до нього ближчими? Та виявляється, фізичний доступ до цих вигод та зручностей далеко не завжди зручний. І через це об’єднання не всюди виглядає привабливим.

 

Село проти...

Приміром, за перспективним планом, об’єднання громад із центром у місті Каховка мало включати і велике село Чорнянку за 25 кілометрів від цього районного центру. Але три з половиною тисячі його жителів поміркували, обговорили пропозицію на сільському сході та з депутатами сільради, і... відмовилися. Причина: автобусне сполучення Каховки з Чорнянкою перерване. Аби дістатися до тамтешніх благ цивілізації, селянам треба сісти на один транзитний автобус, доїхати до залізничного переїзду, там сісти на іншу «маршрутку», і вже нею дістатися до райцентру. З очікуванням виходить кілька годин, і сорок гривень витрат. А хворій людині на перекладних до лікарні їхати — поготів суцільна мука.

— Об’єднуватися запропонували сусідньому селу Новокам’янці із п’ятьма сотнями мешканців. Воно всього за вісім кілометрів від нашого, і колись перебувало під юрисдикцією Чорнянської сільради. Але географія — то не головне. Завдяки об’єднанню зможемо ефективніше та економніше розпоряджатися майном громади. Скажімо, у Новокам’янці частина шкільної будівлі не використовується, бо там залишилося всього одинадцять старшокласників. Тож ми домовилися, аби їх перевели до нашої школи, де 340 учнів. А в звільненому корпусі відкрили дитсадок, який зможуть відвідувати малята з обох сіл. Адже в Чорнянці свого дитсадка немає, а 270 дітей дошкільного віку є. В іншому ми самодостатні: в селі є ФАП, гарний клуб, комунгосп з оновленою технікою і аж два ставки для літнього дозвілля, — розповіла «Голосу України» сільський голова Чорнянки Ірина Хома. — Ми вже звернулися до Херсонської обласної ради та облдержадміністрації із проханням затвердити наш варіант об’єднання громад, а не той, що фігурував у перспективному плані. Але там не поспішають: то надайте обґрунтування, то просто зволікають із відповіддю. Так і триває переписка з січня нинішнього року, а вже й літо на дворі.

...а місто за

Щоправда, у Каховці від альянсу з Чорнянкою поки не відмовилися і навіть обіцяють пряме автобусне сполучення з нею налагодити. Однак... тільки після об’єднання.

— Ми все ж бачимо Чорнянку членом об’єднання громад із центром у Каховці. Будемо переконувати, готові підписати меморандум, де зафіксуємо взаємні зобов’язання.

Адже тісніший контакт селянам насамперед економічно вигідний: в Каховці є можливість збуту продукції, вирощеної у їхніх господарствах, — зазначив міський голова Каховки Андрій Дяченко. — У разі об’єднання громад можна й автобус з Каховки до Чорнянки пустити — ми самі тоді вирішуватимемо, які приміські маршрути нам потрібні.

А зараз це прерогатива райдержадміністрації.

Слід додати, що процес об’єднання сільських та міських громад Каховки, Цюрупинська, Голої Пристані на Херсонщині помітно загальмувався. Ще минулої осені сусіди в цілому визначилися, хто з ким і на яких умовах створюватиме «союзи». Та пройшли вибори, у всіх цих містах і більшості сіл змінилися як голови органів місцевого самоврядування, так і склад депутатського корпусу. У нових лідерів є власне бачення децентралізації і власні стратегії, які не завжди збігаються із стратегією попередників. Тож переговорний процес перезапустили, і коли він закінчиться — питання відкрите.